Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår alarm om mangel på varmtvann og mat i asylleir

Aktivister advarer mot forholdene i ankomstsenteret i Finnmark, hvor UDI nå vil huse inntil 450 asylsøkere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aktivistene i Refugees Welcome to Arctic er bekymret for situasjonen til asylsøkerne i Vestleiren i Finnmark. Senteret er i utgangspunktet lagd for 48-timers opphold, men flere av asylsøkerne har vært der i en uke.

Der mangler de både helsetjeneste og andre tilbud som asylsøkere får på vanlige mottak. Dessuten har de ikke nok varmtvann, ifølge aktivistene.

- Flere av dem har ikke dusja på mange dager. Det må gjøres noe med dette, sånn at folk får vaska seg og klærne sine, sier Eirik Nilsen i foreninga.

Magevondt Han er også bekymret over at asylsøkerne får for lite mat - og sier de tre måltidene de får daglig ikke er store nok til å mette voksne menn. Det tapper krefter fra asylsøkere som allerede sliter med helsa.

En asylsøker Nilsen vet om, sliter med magevondt på grunn av matmangel, og er allerede avmagret etter flukten til Europa og sykdom.

- Han sliter med lungene etter et gassangrep. Han er over 1.80, men veier nå et par og seksti kilo. Når de spør etter lege, får de bare beskjed om at de må drikke vann. Det må gjøres noe med matsituasjonen, så folk får til å spise seg mette, sier Nilsen.

Omtrent 70 asylsøkere bor nå på mottakssenteret. Noen av dem har fått forkynt utvisningvedtak, mens andre venter på at UDI skal behandle asylsøknadene deres. 

Avdramatiserer Egentlig skulle flere av dem ha vært sendt ut av landet, men Russland har stanset utsendingene inntil videre.

- Vi vet ikke hvor lenge de vil bli boende der, men de blir der fram til vi får lagt en plan over hvem som skal være der, og hvem som skal flyttes tilbake til andre mottak, sier leder Anne Siri Rustad for ankomstsenteret i Finnmark.

Hun kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av forholdene, og tviler på at asylsøkerne ikke får nok mat.

- De får tre måltider hver dag. Vi har forbedret cateringen så den er bedre enn før, og den er tilstrekkelig, sier hun.

Senteret har ikke egen helsetjeneste, men akutt syke asylsøkere sendes til legevakta i Sør-Varanger hvis de ansatte på mottaket vurderer helsetilstanden som alvorlig nok. Flere av de ansatte på ankomstsenteret har dessuten helsefaglig bakgrunn, ifølge Rustad.

Skal bli «mellomstasjon» Hun vet ikke hva som er grunnen til den påståtte varmtvannsmangelen, men påpeker at det er gjort mange utbedringer for at asylsøkerne skal få et bedre tilbud etter nyttår. De siste ukene er leiren - som i dag har plass til 600 asylsøkere - bygd om slik at det skal gå an å bo der i lengre tid.

Grunnen er at mange av kontraktene UDI har med akuttmottak i landet går ut i disse dager, og UDI mangler ordinære mottaksplasser. En foreløpig løsning er at asylsøkerne sendes til ankomstsenteret i Kirkenes for å bo der mens de venter på å få gjennomført asylintervju.  

- Vi kommer til å bruke ankomstsenteret som en slags mellomstasjon, og gjør tilpasninger ut fra det. Blant annet demonterer vi 150 senger for å kunne gi bedre plass til oppholds- og aktivitetsrom for barn. Det bygges også flere dusjer, og vi jobber med å skape bedre internettilgang. Vi skal også innlede samarbeid med Røde Kors, for at de kan bidra i miljøarbeidet, sier Rustad.  

Planene er ikke endelig avklart, men blir spikret i løpet av kort tid, ifølge Rustad.

Den ombygde Vestleiren får plass til 450 asylsøkere, men 100 av plassene skal holdes i beredskap i tilfelle det plutselig kommer nye asylsøkere over grensa til Norge. De første nyankomne asylsøkerne ventes allerede denne uka, og vil bo på leiren i alt fra noen dager til et par måneder - alt etter hvor lang tid UDI trenger på å foreta asylintervjuene deres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media