Nord-Korea

Slår alarm om matsituasjonen

Etterdønningene etter pandemien gjør Kim Jong-un bekymret.

TAR GREP: Kim Jong-un ytret denne uka bekymring over Nord-Koreas matsituasjon. Foto: Reuters / NTB
TAR GREP: Kim Jong-un ytret denne uka bekymring over Nord-Koreas matsituasjon. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etterdønningene etter pandemien gjør Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, bekymret. Matsituasjonen i landet beskrives nå som anstrengt.

Årsaken er todelt. Både ekstremværet som i fjor ødela store deler av avlingene i landet og stengte grenser for å hindre coronasmitte har ført til en utfordrende situasjon, skriver Bloomberg.

I 2020 la både pandemien og en sommer fylt av stormer og flom press på landets økonomi.

Nylig uttalte Kim Jong-un at landbrukssektoren ikke klarer å produsere nok korn til å dekke behovet. Samtidig ytret lederen ønske om at selvforsyning skal prioriteres for fullt.

Enorm matmangel

Små avlinger og tilgang på mat er ikke noe nytt for Nord-Korea, som kjemper mot en nærmest kronisk mangel. Omkring 40 prosent av landets befolkning betegnes som underernært.

Stengingen av grensene førte også til at handelen med Kina ble bremset kraftig ned, noe som ga ytterligere problemer med forsyningene.

AVBILDET: Nord-Koreas leder Kim Jong-un dukket opp på bilder som ble offentliggjort 24. mai, her på et møte hvor det ble lagt planer for opptrapping av landets evne til kjernefysisk avskrekking. Video: AFP / AP / NTB Vis mer

Til et allmøte i det nordkoreanske kommunistpartiet sier imidlertid lederen at økonomien bedret seg i år, med en økning på 25 prosent i industriproduksjonen, sammenlignet med året i forveien, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Kim tok også til orde for tiltak som skal minske skadene av slike naturkatastrofer, og understreket at det å sikre en god innhøsting er en «topprioritet».

FN: De sulter i hjel

I en annen erkjennelse av uføret landet står i, ba Kim befolkningen i april om å stålsette seg for «tidenes verste situasjon».

FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Nord-Korea, Tomas Ojea Quintana, sa i mars at pandemiens innvirkning bidro til at nordkoreanere sultet i hjel.

Den landsomfattende sulten Nord-Korea led under på 90-tallet, som krevde hundretusenvis av menneskeliv, skjedde fordi Sovjetunionens fall etterlot landet uten livsviktig støtte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer