Slår alarm om metan-nivåer

Det er målt rekordmye metan i atmosfæren over Norge.

Miljødirektoratets nye rapport viser rekordhøye nivå av metan for 21. gang på rad. Foto: NILU
Miljødirektoratets nye rapport viser rekordhøye nivå av metan for 21. gang på rad. Foto: NILU Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skriver Miljødirektoratet i en pressemelding fredag.

I 2021 ble det målt rekordhøye nivåer av klimagassene CO2, metan og lystgass i atmosfæren over Norge.

Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, sier at selv om de fleste land har satt seg klimamål og innført klimatiltak, ser man ingen effekt av dette i atmosfæren.

- Nivået av klimagasser er nå på det høyeste i menneskets historie. Klimaendringene vil ikke bremse opp før vi ser en utflating og etter hvert nedgang i CO2 i atmosfæren, sier Hambro i pressemledinga.

Hambro sier at det aldri er målt høyere konsentrasjon av metan i Norge. Hun sier at det er enda mer bekymringsfullt at selv økningen var rekordhøy.

Metan slippes ut fra ulike kilder – både menneskeskapte, som olje- og gaassutvinning, og naturlige som permafrost og myrer. Norge måler metan to steder - ved Zeppelinobservatoriet på Svalbard og ved Birkenesobservatoriet i Agder.

Seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning (Nilu), Stephen Platt, sier at man ikke vet hva den store økningen av metan skyldes.

- Vi gjør analyser som sier noe om hvor metanet kommer fra, og vi ser at det har vært endringer i kildene de siste åtte årene. Noen målinger fra Zeppelin tyder på at de økte utslippene kommer fra biosfæren, altså våtmarker eller jordbruk, sier Platt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer