Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår alarm om mystisk tåfis-sukker

Stanken av sukkerpakkene i Florø er ikke spesielt raffinert. Produsenten flyr inn egen etterforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dataingeniør og feinschmecker Alan C.E. Rossi i Florø har skapt betydelig oppstyr både i hjembyen og i hovedkvarteret til Danisco Sugar (Dansukker) i Oslo.

- Lukter heslig

Den britiske storforbrukeren av raffinert sukker har i mange uker reagert på en underlig lukt da han skulle gjøre te- eller kaffekoppen sin litt søtere.

- Jeg merket det først i sommer. En stikkende, sur lukt som minnet meg om «tåfis» fylte rommet hver gang jeg skrudde lokket av sukkerglasset på kjøkkenet, sier Rossi til Firdaposten i dag.

Mannen med den velutviklede luktesansen trodde først at sukkerglasset kunne være forurenset, men verken grundig rengjøring eller kjøp av et nytt kilo sukker hjalp.

- Det lukter heslig og ekkelt. Enkelt og greit gamle sokker eller en godt brukt treningssko, utdyper Rossi overfor Dagbladet.no.

Ingen skrulling likevel

Han forteller at han etter gjentatt prøvelukting tok konktakt med flere butikker i Florø for å varsle om odøren, før også Mattilsynet ble varslet.

- Men om én person varsler tilsynet blir man sett på som en skrulling, om to personer gir beskjed blir det kanskje en sak, sier Rossi, som ikke fikk gjennomslag før han gikk til lokalavisa.

Der vedgår blant andre en butikksjef at flere ansatte «kjenner en fremmed lukt» fra en palle sukker.

Danisco Sugar, landets desidert største leverandør av raffinert sukker, tar nå saken på ramme alvor.

- Vi har sendt en egen kvalitetsmann til Florø for å undersøke hva dette er, og Mattilsynet er koblet inn. Men ingenting tyder på at dette har noe med sukkeret i seg selv å gjøre, sier Erik Harlem, som eier salgskontoret for Danisco Sugar i Norge.

For ham er det han kaller «en nummen lukt» et mysterium.

- Dette er veldig, veldig rart. Vi har ikke fått klager fra andre steder enn Florø, og vi gjetter på at lukten kan ha satt seg i sukkeret under båttransport fra Bergen, sier sukkersjefen, som er sikker på at feilen ikke ligger i produksjonen.

- Sukker suger til seg lukt og smak umiddelbart, men dette er ikke helseskadelig, mener Harlem.

Mister appetitten

Teoriene om tåfis-odøren omfatter nå blant annet for høye andeler smørsyre (som finnes naturlig i mikroskopiske mengder i sukkeret), en reaksjon fra plastpakninger rundt pallene, feil i papirproduksjonen og oljelekkasje på et lager.

- Sukker skal være en ren ting, en magisk ingrediens. Hvis det lukter fot, gjør det noe med min appetitt, sier Rossi.

Han er nå spent om sukkerfans også andre steder i landet nå vil slå alarm.

<B>ENGASJERT FORBRUKER:</B> Alan C.E. Rossi er svært spent på hva som er årsaken til at sukker i hele Florø lukter sure føtter.