Slår alarm om norske dødsfeller

De bygger reir av det, de forveksler det med mat, de vikles inn og fanges – og de dør av det. I hopetall. Norges fugler kjemper en desperat kamp mot plast.

FANGET: Havsule, som siden 1947 har spredt seg som hekkefugl i fuglefjell på fem steder i Norge, fanget i spøkelsesgarn. Foto: Nils Aukan / WWF
FANGET: Havsule, som siden 1947 har spredt seg som hekkefugl i fuglefjell på fem steder i Norge, fanget i spøkelsesgarn. Foto: Nils Aukan / WWF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De siste åra har det blitt skrevet side opp og side ned om det stadig økende plastproblemet som årlig tar livet av tusentalls dyr.

Funnene av fuglenes plastreir på den lille øya Runde, ofte omtalt som «Fugleøya», har vakt oppsikt og avsky. Likeså det grufulle synet av en sjøfugl som matet fugleungen sin med en sigarettsneip.

Men funnene av «plastfuglene» er slett ikke uvanlig. Ifølge en estimering gjort av FN dør årlig 1 million sjøfugl på verdensbasis som følge av plast.

Fredrik Myhre, marinbiolog og seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond, sier at man har lite kunnskap om hvilke arter som er mest utsatt, men at så å si alle sjøfugler er berørt av plastforsøpling.

- Man finner hver dag døde sjøfugl, verden over, på grunn av plastforsøpling.

Plastforsøplingen påvirker alt dyreliv som finnes der ute, helt fra mikroskopiske plankton til de største hvalene, sier han.

Ni av ti

En studie publisert av Miljøstyrelsen i Danmark føyer seg inn i rekken av nedslående funn.

Den tegner et dystert bilde av hvordan plastforsøplingen påvirker fuglearten havhest, som blant annet hekker i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer