Slår alarm om ny flåttsommer

I snitt bærer én av fire flått den farlige borreliasmitten, og enkelte steder er hele 70 prosent av flåtten er infisert.

INVADERER NORGE: Eksperter slår alarm om at vi har en ny flåttsommer i vente. Enkelte steder er hele 70 prosent av insektbestanden infisert av den farlige borreliasmitten. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
INVADERER NORGE: Eksperter slår alarm om at vi har en ny flåttsommer i vente. Enkelte steder er hele 70 prosent av insektbestanden infisert av den farlige borreliasmitten. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den norske bestanden av flått blir stadig større. I dag er den permanent etablert helt til nord til Brønnøysund og den kan også finnes enda lengre nord i perioder.

I fjor sommer var det svært mye flått, og årets sommer kan fort bli likedan, advarer en norsk flåttekspert.

Se råd om hvordan du beskytter deg mot flåtten i sommer i faktaboksen under artikkelen.

Aktiv flått - Årets flåttsesong blir fin for flåtten, men kanskje ikke så fin for oss. Jeg har allerede funnet masse aktiv flått, så den er allerede i gang. Kulda i vinter tok altså ikke knekken på flåtten. Alt tyder at det blir en flåttrik sommer, sier flåttekspert og forsker Vivian Kjelland ved Sørlandet sykehus og legger til:

- Man bør passe seg langs hele kysten, for det er mye borrelia.

Kjelland understreker at hun ikke har sammenliknet årets flåttfunn med hva som ble funnet på samme tid i fjor.

Liker tidlig vår Ved Folkehelseinstituttet i Norge registrerer de ikke antallet flått år for år, men Arnulf Soleng, forsker ved Folkehelseinstituttets avdelig for skadedyrskontroll, forteller at den varme våren vi har hatt trolig har fått flåtten fram.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer