Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår alarm om ny flåttsommer

I snitt bærer én av fire flått den farlige borreliasmitten, og enkelte steder er hele 70 prosent av flåtten er infisert.

INVADERER NORGE: Eksperter slår alarm om at vi har en ny flåttsommer i vente. Enkelte steder er hele 70 prosent av insektbestanden infisert av den farlige borreliasmitten. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
INVADERER NORGE: Eksperter slår alarm om at vi har en ny flåttsommer i vente. Enkelte steder er hele 70 prosent av insektbestanden infisert av den farlige borreliasmitten. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske bestanden av flått blir stadig større. I dag er den permanent etablert helt til nord til Brønnøysund og den kan også finnes enda lengre nord i perioder.

I fjor sommer var det svært mye flått, og årets sommer kan fort bli likedan, advarer en norsk flåttekspert.

Se råd om hvordan du beskytter deg mot flåtten i sommer i faktaboksen under artikkelen.

Aktiv flått - Årets flåttsesong blir fin for flåtten, men kanskje ikke så fin for oss. Jeg har allerede funnet masse aktiv flått, så den er allerede i gang. Kulda i vinter tok altså ikke knekken på flåtten. Alt tyder at det blir en flåttrik sommer, sier flåttekspert og forsker Vivian Kjelland ved Sørlandet sykehus og legger til:

- Man bør passe seg langs hele kysten, for det er mye borrelia.

Kjelland understreker at hun ikke har sammenliknet årets flåttfunn med hva som ble funnet på samme tid i fjor.

Liker tidlig vår Ved Folkehelseinstituttet i Norge registrerer de ikke antallet flått år for år, men Arnulf Soleng, forsker ved Folkehelseinstituttets avdelig for skadedyrskontroll, forteller at den varme våren vi har hatt trolig har fått flåtten fram.  

- ET SMERTEHELVETE: Geir Kristian Bjørneset (25) ble bitt av en flått i 2005. Det endret livet hans. Les ålesunderens beretning til høyre for artikkelen. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG/DAGBLADET
- ET SMERTEHELVETE: Geir Kristian Bjørneset (25) ble bitt av en flått i 2005. Det endret livet hans. Les ålesunderens beretning til høyre for artikkelen. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG/DAGBLADET Vis mer

- Flåtten er i aktivitet så lenge det er over fem varmegrader. Når det er så varmt som nå så blir flåtten veldig aktive. Da sitter de på gresstrå og ser om det er noen dyr de kan suge blod fra, sier han.  

Mange syke De siste åra har det vært økt forekomst av personer som blir smittet av flåttbårne sykdommer.

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet ble det i fjor diagnostisert 288 nye tilfeller av Lyme borreliose, som blant annet kan føre til lammelser, store skader på nervesystemet, omfattende leddplager og i verste fall død.

Vivian Kjelland leverte i fjor en doktorgradsavhandling der hun undersøkte hvor stor andel av flåtten i Norge som bærer den farlige borreliabakterien.

I snitt fant hun ut at én av fire flått bærer smitten som kan føre til alvorlige helseplager hos mennesker og dyr. Men andelen flått som er smittebærere varierer sterkt, også innenfor samme geografiske område.

Mindre borrelia med rådyr I et år samlet Vivian Kjelland inn flått i Farsund, Mandal, Søgne og på Tromøy.

- Vi har hentet flått på et par ubebodde øyer hvor det ikke finnes rådyr. Her bar rundt 70 prosent av flåtten borreliabakterien, sier Kjelland.

Det er en kjent sak at på steder der rådyrbestanden er stor er det også mye flått.

- Det kan se ut til at der det er mye rådyr er det en lavere andel av flåtten som bærer borreliasmitten.  På steder med mindre rådyr er det færre flått, men andelen av flått som er smittebærere kan være større. Dette er noe å tenke på når man vurderer å begrense rådyrbestanden for å redusere antall flått, sier forskeren.

Verst i juli og august Kjelland og forskerkollegene fant også at andel flått med borreliasmitte synes å variere med tida på året.

- På tre av fire steder (Mandal, Søgne og Tromøy) var forekomsten av flått med borreliasmitte størst i juli og august. Dette kan ha sammenheng med at det er flere aktive flått på denne tida, men vi vet ikke sikkert, sier hun.

På det fjerde stedet, Farsund, var andelen smittebærende flått høyest i april.

I tillegg til borrelia, har også det flåttbårne viruset TBE etablert seg i Norge. Den alvorlige sykdommen viruset kan gi, kan ikke behandles, men det finnes en effektiv vaksine. Folkehelseinstituttet anbefaler vaksinen til enkelte grupper.

- TBE er veldig sjeldent, men oppholder man seg i utsatt områder så kan det være en idé å vaksinere seg, sier Arnulf Solen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media