Slår alarm om ny krise i Kongo

Nye kamper har drevet 100.000 mennesker på flukt øst i Kongo. Flere hjelpeorganisasjoner slår nå alarm etter grufulle angrep mot vanlige folk.

PÅ FLUKT: Nye kamper har igjen drevet mennesker på flukt øst i Den Demokratiske Republikken Kongo. Foto: AFP / ScanpixNTB
PÅ FLUKT: Nye kamper har igjen drevet mennesker på flukt øst i Den Demokratiske Republikken Kongo. Foto: AFP / ScanpixNTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

For første gang på nesten tre år er over 2 millioner kongolesere på flukt i eget land.

Hjelpeorganisasjonene er svært bekymret på grunn av den siste utviklingen i det krigsherjede området i provinsen Nord-Kivu øst i Kongo.

- Siden april har hundre tusen vanlige mennesker, inkludert kvinner og barn, flyktet fra sine hjem på søken etter sikkerhet. Men de forblir ubeskyttet og utsatt for grusomme angrep fra flere væpnede grupper, sier generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen.

Ifølge hjelpeorganisasjonen har mange sivile blitt ofre for drap, vold og plyndring og enkelte er brent levende. 39 tilfeller av seksuell vold mot kvinner er rapportert i Nord-Kivu på én måned.

Kampene, som senest mandag blusset opp igjen, foregår i grenseområdet mellom Kongo, Rwanda og Uganda i det sentrale Afrika.

Avhoppere Bakgrunnen for de nye kamphandlingene i Øst-Kongo, er at en gruppe tidligere opprørssoldater som i 2009 ble integrert i Kongos hær, nå har hoppet av. Under ledelse av den tidligere opprørslederen Bosco Ntaganda, som er ettersøkt for krigsforbrytelser av Den internasjonale straffedomstolen (ICC), kjemper de nå mot kongolesiske styrker, melder nyhetsbyrået AFP.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer