Hetebølger:

Slår alarm om ny krise

- Døden kommer i august, sier havforsker.

VARMT: Havet mellom den spanske øygruppa Balearene og den italienske kysten har vært varmere enn normalt. Her fra stranda Cala en Bosch på Menorca. Foto: NTB/Alamy Stock Photo
VARMT: Havet mellom den spanske øygruppa Balearene og den italienske kysten har vært varmere enn normalt. Her fra stranda Cala en Bosch på Menorca. Foto: NTB/Alamy Stock Photo Vis mer
Publisert

De høye temperaturene som har preget Europa denne måneden, har ført til en marin hetebølge i Middelhavet. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

En marin hetebølge er en periode med unormalt høye havtemperaturer, som kan vare alt fra dager til måneder, ifølge Miljødirektoratet.

En rapport publisert i mars i år peker på menneskeskapte klimaendringer som en hovedfaktor bak marine hetebølger.

Vil utrydde flere arter

Forskere advarer om at den marine hetebølgen som nå rammer Middelhavet kan ramponere økosystemer og utrydde flere arter de kommende ukene, ifølge Reuters.

Den ekstreme varmen har allerede forårsaket skogbranner og tusener av dødsfall i Europa, og den begrenser seg ikke til landområdene.

Den gjennomsnittlige havtemperaturen i Middelhavet ligger på mellom 24 og 26 grader på denne tida av året. Den varme lufta, sammen med skiftende havstrømmer og en stabil havoverflate, har nå ført til at vannet langs kysten er flere grader varmere.

Havet mellom den spanske øygruppa Balearene og den italienske kysten har vært opptil fem grader varmere enn på samme tid i fjor.

Det opplyste den spanske værmeldingen AMET fredag, ifølge Reuters.

De fire største øyene på Balearene er Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera, alle kjente feriereisemål.

Ti årsrekord

De advarer dessuten om at temperaturene rundt den spanske kysten kan bli mellom tre og fire grader varmere fram til midten av august.

Ifølge spanske havnemyndigheter ble vannet ved Cabo de Gata, som ligger sørøst i landet, målt til 28 grader mandag.

SPESIELT: Forskere har nylig gjort en oppsiktsvekkende oppdagelse i Rødehavet. Video: OceanX Vis mer

Det er høyere enn det har vært på ti år, ifølge Reuters.

Marine hetebølger har blitt stadig vanligere.

Det er blitt forsket mindre på dem enn hetebølger på land, men de legger press på et økosystem som allerede er presset på grunn av overfiske og plastforurensning.

Havforsker Jean-Pierre Gattuso sier til Reuters at vannet utenfor den franske kystbyen Nice ble målt til 29,2 grader den 25. juli.

- Døden kommer i august

Det er rundt 3,5 grader høyere enn samme dag i fjor.

- Dette er en absolutt rekord. Vi har ikke sett temperaturer som dette siden 1994, trolig er det enda lenger siden, sier han til Reuters.

Marine hetebølger rammet Middelhavet fra 2015 til 2019, noe som førte til massedød i havet. Det viser en studie fra det spanske instituttet for havforskning.

Årets hetebølge er verre, ifølge Reuters.

- Den varer lenger, og omfanget er større. Døden kommer trolig seinere i august, sier Gattuso.

Nordlige havområder utsatt

Ifølge Miljødirektoratet viser rapporten fra mars at økte temperaturer vil føre til flere marine hetebølger i nordlige havområder i framtida.

SPANIA: Spania herjes av en voldsom hetebølge som har ført til flere skogbranner. Video: AP Vis mer

Noen områder er mer følsomme for marine hetebølger enn andre, ifølge direktoratet. De nevner blant annet arktiske havområder og kystområder hvor økosystemer dominert av tareskog er spesielt sårbare.

- Biologiske effekter som følge av marine hetebølger i nordlige havområder har ikke blitt studert nøye, og det er foreløpig fortsatt mange usikkerheter knyttet til dette, skriver de, men understreker:

- Forskning viser imidlertid at spesielt fastsittende organismer, som korallrev og tareskog, vil bli negativt påvirket.

Rapporten sier også at marine hetebølger vil fortsette å øke med både frekvens, intensitet og varighet i framtida.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer