Slår alarm om nye Oslo-tall:
- En totalt segregert by

Tallene Dagbladet i dag kan presentere har aldri tidligere vært publisert i Norge. De viser en mer og mer delt hovedstad.

DOBLING PÅ 17 ÅR: Andel nyfødte med innvandrerbakgrunn i Groruddalen har doblet seg siden årtusenskiftet. Foto: Espen Bratlie / Samfoto
DOBLING PÅ 17 ÅR: Andel nyfødte med innvandrerbakgrunn i Groruddalen har doblet seg siden årtusenskiftet. Foto: Espen Bratlie / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden årtusenskiftet har Oslo vokst fra 507.000 til 673.000 innbyggere. Fødselsoverskuddet i hovedstaden har i perioden vært om lag 5000 i året. Resten av befolkningsveksten har vært drevet av innvandring.

I Danmark lages det hvert år statistikk over hvor stor andel av nyfødte som har en mor som er innvandrer eller har foreldre med utenlandskfødte foreldre. Altså, hvor mange andre- og tredjegenerasjons innvandrere som blir født (se faktaboks).

Danmark bruker dette som et barometer for om bosetting er til hinder for integrering, og Arbeiderpartiets søsterparti i Danmark har satt som mål at ikke mer enn 30 prosent i et område bør ha ikke-vestlig bakgrunn.

Disse regnes inn i statistikken

SSB har seks kategorier for personer med innvandrerbakgrunn.

Det er nyfødte med mor i kategori B og C som regnes for å ha innvandrerbakgrunn i statistikken SSB har utarbeidet for Fremskrittspartiet.

A = Født i Norge med to norskfødte foreldre
B = Innvandrer
C = Norskfødt med innvandrerforeldre
E = Utenlandsfødte med en norskfødt forelder
F = Norskfødte med en utenlandsfødt forelder
G = Utenlandsfødte med to norskfødte foreldre

Alle utenom B og C kategoriseres som «øvrige befolkning» i tabellene.

Andel nyfødte med innvandrerbakgrunn
20002017
Oslo2442
Gamle Oslo4246
Grünerløkka3035
Sagene2424
St. Hanshaugen1333
Frogner1238
Ullern627
Vestre Aker726
Nordre Aker729
Bjerke3052
Grorud3770
Stovner4080
Alna3972
Østensjø1741
Nordstrand829
Søndre Nordstrand4472

Dobling i Groruddalen

Dagbladet kan i dag for første gang presentere tallene for Oslo. Det er Fremskrittspartiets stortingsgruppe som har bestilt tallene fra SSB, og de viser at 24 prosent av nyfødte i Oslo hadde innvandrerbakgrunn i 2000, mens 17 år seinere har dette steget til 42 prosent.

I Vestkant-bydelene Ullern, Vestre Aker og Nordre Aker har innvandrerandelen blant nyfødte steget fra 6-7 prosent til nærmere 30 prosent. I Groruddalen og Søndre Nordstrand har andelen steget fra ca. 40 prosent til nærmere 80 prosent.

For de sentrumsnære bydelene Sagene, Grünerløkka og Gamle Oslo er det færre nyfødte med ikke-vestlig bakgrunn (se tabell nummer to) i 2017 enn i 2000, mens det er gått fra i underkant av 40 prosent til over 60 prosent på Søndre Nordstrand og i Groruddalen.

I hele landet har det gått fra åtte prosent nyfødte med innvandrerbakgrunn i 2000 til 30 prosent i 2017.

Totalt ble det født 9500 barn i Oslo i 2017, en økning fra 7800 fødsler i 2000.

- Det er to trender som trekker i hver sin retning. Det er flere innvandrerkvinner – og flere døtre av innvandrere - i Norge nå i det vi kaller fruktbar alder enn det var tidligere. Den andre trenden er lavere barnetall per innvandrerkvinne, sier Marianne Tønnessen, som forsker på befolkningsframskrivninger i SSB.

Tønnessen er ikke overrasket over tallene og mener de også skyldes at barnebarn av innvandrere også er med. Flere andre generasjons innvandrere er nå kommet i fruktbar alder, noe som kan være med å forklare den høye veksten.

- Statistikken avspeiler en veldig skjev fordeling av hvor innvandrerne bor. Så vet vi ikke hvor mye av dette som eventuelt skyldes at det er flere barn per innvandrerkvinne i disse områdene, sier Tønnessen.

Andel nyfødte med ikke-vestlig bakgrunn
20002017
Oslo2130
Gamle Oslo3933
Grünerløkka2823
Sagene2215
St. Hanshaugen918
Frogner720
Ullern416
Vestre Aker414
Nordre Aker518
Bjerke2837
Grorud3461
Stovner3867
Alna3761
Østensjø1530
Nordstrand617
Søndre Nordstrand4259

Frp: Ingen nye flyktninger

Fremskrittspartiet ønsker å gjennomføre tre tiltak for å hindre at barn vokser opp i Oslo uten at det snakkes norsk i nabolaget. Og der en av fem ikke kan norsk godt nok til å begynne lese- og skriveopplæring i første klasse.

- Frp foreslår en permanent stans i bosetting av flyktninger i Oslo. En midlertidig stans i 10 år i henting av ektefeller fra ikke-vestlige land, som en hovedregel. Og vi ønsker at det stilles høyere krav til forsørgerevne ved all familieinnvandring til Oslo, sier Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant fra Oslo.

- Permanent stans i bosetting i Oslo, da må du snakke med regjeringen der Frp sitter?

- Ja, og vi har fått gjennom at flyktninger ikke skal bosettes i områder der det allerede er høy andel flyktninger.

- Er ikke alle barn som fødes i Oslo velkomne?

- Selvsagt. Vi ønsker alle barn velkommen til landet vårt, men vi ønsker også at man skal kunne forsørge og følge opp barna man får. Dette har nordmenn i generasjoner tatt hensyn til når man vurderer hvor mange barn man skal ha. Hvis innvandrere får flere barn enn de klarer å forsørge, så får de som forsørger seg selv de økonomiske konsekvensene.

- Skal ikke voksne mennesker som er født i Norge få gifte seg med hvem de vil?

- Hvis du får én generasjon som gifter seg i Norge, så tror jeg det blir en slutt på problemet med henting av ektefeller. Utfordringen nå er at man stadig blir satt tilbake i integreringen ved at unge med innvandrerbakgrunn henter ektefelle i hjemlandet.

- Det beste hadde vært om etniske nordmenn og dem med innvandrerbakgrunn giftet seg med hverandre, så det ble assimilering, sier Tybring-Gjedde, som selv var samboer med en kvinne med pakistansk bakgrunn da han bodde i USA i ungdomstida.

- Vi har ingenting å gi når det gjelder våre verdier, som likestilling, likeverd, ytringsfrihet, toleranse, pluralisme og sekulære rettsregler.

Christian Tybring-Gjedde (Frp).
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Christian Tybring-Gjedde (Frp). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Åpner for bistandsboom

Tybring-Gjedde er svært bekymret over utviklingen der det de siste 17 åra har vært en dobling i antall barn født av innvandrere i bydeler som allerede har store sosiale problemer.

- Gjennom en så rask demografisk endring reduseres vårt nasjonale fellesskap, vår kultur og våre tradisjoner. Jeg tror svært få politikere har forstått eller villet innse at dette er konsekvensene av en villet politikk. Enkelte har sågar ønsket at denne endringen skulle gå enda hurtigere.

- Fortsetter denne utviklingen ender vi med en totalt segregert by med gettoliknende tilstander. Øker innvandringsbefolkningen ytterligere i disse bydelene, kommer enda flere etniske nordmenn til å flytte ut. Vi har allerede skoler omtrent uten barn med norsk bakgrunn, sier Tybring-Gjedde.

Stortingsrepresentanten håper på et bredt politisk samarbeid for å ta tak i utviklingen, og er åpen for en dramatisk økning i bistanden for å få politisk gehør for å stanse innvandringen til Norge.

- Hvis alle partier kan være enige i at dette er en utfordring, så bør vi kunne sette oss ned og se på hvordan vi kan hjelpe folk ute i verden - uten at de kommer til Norge. Det er mange fattige mennesker i verden som fortjener vår hjelp. Vi skal ikke sitte i vår overflod og se på at folk dør. For min del kunne vi gjerne satt av ti prosent av statsbudsjettet til hjelp, som da selvfølgelig må virke.

- Men vi har en plikt og en rett til å ta vare på vårt eget land, sier Tybring-Gjedde.

- Raymond Johansen sier at fattigdommen i Groruddalen har skiftet farge (se egen sak). Hva sier du til det?

- De sosiale problemene som var i Groruddalen da Raymond Johansen vokste opp, er en bagatell sammenliknet med situasjonen i dag. Å late som om det som skjer i Groruddalen nå er det samme som på 60-tallet, vet Raymond innerst inne er feil, sier stortingsrepresentant for Oslo Christian Tybring-Gjedde.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer