Slår alarm om nye Oslo-tall:
- En totalt segregert by

Tallene Dagbladet i dag kan presentere har aldri tidligere vært publisert i Norge. De viser en mer og mer delt hovedstad.

DOBLING PÅ 17 ÅR: Andel nyfødte med innvandrerbakgrunn i Groruddalen har doblet seg siden årtusenskiftet. Foto: Espen Bratlie / Samfoto
DOBLING PÅ 17 ÅR: Andel nyfødte med innvandrerbakgrunn i Groruddalen har doblet seg siden årtusenskiftet. Foto: Espen Bratlie / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden årtusenskiftet har Oslo vokst fra 507.000 til 673.000 innbyggere. Fødselsoverskuddet i hovedstaden har i perioden vært om lag 5000 i året. Resten av befolkningsveksten har vært drevet av innvandring.

I Danmark lages det hvert år statistikk over hvor stor andel av nyfødte som har en mor som er innvandrer eller har foreldre med utenlandskfødte foreldre. Altså, hvor mange andre- og tredjegenerasjons innvandrere som blir født (se faktaboks).

Danmark bruker dette som et barometer for om bosetting er til hinder for integrering, og Arbeiderpartiets søsterparti i Danmark har satt som mål at ikke mer enn 30 prosent i et område bør ha ikke-vestlig bakgrunn.

Dobling i Groruddalen

Dagbladet kan i dag for første gang presentere tallene for Oslo. Det er Fremskrittspartiets stortingsgruppe som har bestilt tallene fra SSB, og de viser at 24 prosent av nyfødte i Oslo hadde innvandrerbakgrunn i 2000, mens 17 år seinere har dette steget til 42 prosent.

I Vestkant-bydelene Ullern, Vestre Aker og Nordre Aker har innvandrerandelen blant nyfødte steget fra 6-7 prosent til nærmere 30 prosent. I Groruddalen og Søndre Nordstrand har andelen steget fra ca. 40 prosent til nærmere 80 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer