Slår alarm om overtid på Rikshospitalet

Havner man på Rikshospitalet etter en ulykke kan sykepleieren ha jobbet 17,5-timersskift i flere dager.

NEDSATT VURDERINGSEVNE: Det er ikke uvanlig at sykepleiere på Rikshospitalet har gått 17,5 timers skift flere dager på rad. Merete Norheim Morken, foretakstillitsvalgt ved Oslo Universitetssykehus slår alarm om vikarbruken på blant annet Rikshospitalet, som gjør at de ansatte får nedsatt vurderingsevne. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.
NEDSATT VURDERINGSEVNE: Det er ikke uvanlig at sykepleiere på Rikshospitalet har gått 17,5 timers skift flere dager på rad. Merete Norheim Morken, foretakstillitsvalgt ved Oslo Universitetssykehus slår alarm om vikarbruken på blant annet Rikshospitalet, som gjør at de ansatte får nedsatt vurderingsevne. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sykepleierforbundet slår alarm om vikarbruken på Oslo Universitetssykehus. Spesielt reagerer de på tilfeller ved intensivadelingen på Rikshospitalet.

- Her er det snakk om en systematisk bruk av vikarer fra bemanningsbyråer som går doble vakter. Mange av vikarene jobber langt over 54 timer i uka, sier foretakstillitsvalgt Merete Norheim Morken ved Oslo universitetssykehus HF til Dagbladet.

- Dagens prakis bryter med sykehusets egen politikk. Mange ledere er klar over at de bryter loven, og det må en betydelig holdningsendring til blant ledere i hele helsevesenet for å få bukt med problemet, sier foretakstillitsvalgt Merete Norheim Morken ved Oslo universitetssykehus HF til Dagbladet, sier hun.

Skandalerammede Adecco er førsteleverandør av vikartjenester til de ulike sykehusene som er en del av Oslo Universitetssykehus.

Kan ramme pasienter Morken frykter overtidsjobbingen på intensiven skal ramme pasientene. Her ligger kritisk syke pasienter som har et sterkt behov for at sykepleiere er opplagte på jobb. Men det er ikke sjeldent at både fast ansatte og vikarierende pleiere på avdelingen har vært på jobb i 17,5 timer, før de forlater et skift.

- Når folk jobber doble vakter en uke i strekk, kan det føre til at det gjøres feil som rammer pasienter, sier Kirsti Juvik, hovedtillitsvalgt ved sykehuset.

Adecco vil ikke svare på om sykepleiere har gått glipp av overtidsbetalingen de har krav på, slik NRK avslørte at praksisen har vært ved to Adecco-drevne sykehjem i Oslo.

- Gjennom vår interne granskning har vi oppdaget enkelte tilfeller der det ikke er betalt overtid også på andre områder enn sykehjemmene. Granskningen undersøker hele Adeccos virksomhet, sier Adeccos konsernsjef Anders Øwre-Johnsen.

Nå gransker selskapet om de ansatte har gått mer enn 54-timers uker.

- Gir alkoholeffekt - Det har lenge vært kjent at nattarbeid gir vesentlig høyere ulykkesrisiko enn dagarbeid, og kan redusere blant annet situasjonsforståelse og reaksjonstid tilsvarende effekten av alkoholpromille fra 0,5 -1, sier Alvhild Alette Bjørkum, førsteamanuensis og søvnforsker ved Høgskolen i Bergen til Dagbladet.

Hun peker på at nattarbeidere som lider av søvnmangel og går doble vakter i en lengre periode, blir mindre årvåkne, mer stresset, får dårligere reaksjonsevne, lavere toleranse og sliter med å holde fokuset på arbeidet.

- De får det vanskeligere med å resonnere seg fram og ta de kvalifiserte og livsviktige beslutningene som kreves innenfor helsevesenet.

Juvik mener Rikshospitalet ikke er alene om bruddene på arbeidsmiljøloven.

- Helsepersonell rundt hele landet bryter loven daglig på denne måten, hevder hun.

- Gjennomgår egen praksis Oslo Universitetssykehus (OUS) har for tiden en gjennomgang av sin praksis med innleide vikarer. De vil ikke kommentere saken, utover å henvise til hjemmesiden sin og et informasjonsskriv om kontrollen.

Sykehuset har et stort behov for å leie inn eksterne vikarer. Mange av disse går overtid på grunn av bemanningssituasjonen.

I disse dager går alle helseforetakene i landet gjennom overtidsbruk, ekstravakter, vikarbruk og bemanningsavtaler. OUS skriver på sine hjemmesider at de forutsetter at alle leverandører overholder arbeidsmiljøloven. Sykepleierforbundet er klare på at så ikke er tilfelle.

Juvik mener en av årsakene til overarbeidede sykepleiere er mangel på rett kompetanse.

- Det er skrikende mangel på spesialsykepleiere og vi mangler en god finansiering for etterutdanning for sykepleiere, sier Juvik.

DETTE ER SAKEN:

• I løpet av januar og februar har Dagbladet dokumenter at lønns og arbeidsvilkårene til ansatte har blitt dumpet når det offentlige kjøper tjenester. Barnehageassistenter, renovatører, renholdere og lærervikarer har jobbet for langt under lovpålagt nivå.

• I tillegg har NRK og Dagbladet dokumentert en rekke brudd på arbeidsmiljølovene hos flere private sykehjem. Dagbladet har også dokumenter hvordan pensjonsrettighetene blir svekket eller brutt når de ansatte blir anbudsutsatt.

• Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm sa til Dagbladet for to uker siden at «dette er bare toppen av isfjellet».

Kilde: Dagbladet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer