Slår alarm om røntgendoser

TRONDHEIM/TROMSØ (Dagbladet): Du kan få ti ganger høyere stråledose ved et sykehus i forhold til et annet. Legene mangler ofte kunnskap om røntgenutstyret, og i distriktene er utstyret gammelt og nedslitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nylig avsluttet forsker Hilde Merete Olerud sin doktoravhandling ved NTNU i Trondheim.
Avhandlingen viser at man ved noen sykehus gir større stråledoser enn strengt tatt nødvendig ved røntgenundersøkelser.

- All bruk av stråling bør være berettiget. Vi vil holde dosene så lave som mulig, fordi man tror det er en viss sammenheng mellom stråling og kreft, sier Olerud til Dagbladet.

Hun er ikke ute etter å skremme pasienter fra å ta røntgen, som er viktig for å få stilt en korrekt diagnose, men hun er opptatt av at kunnskapen og bevisstheten om strålingen må bli bedre.

Kunnskapsmangel

I dag varierer stråledosen fra sykehus til sykehus, fordi man bruker forskjellig utstyr og fordi man gjør undersøkelsen på forskjellig måte: Hun forteller at det ellers i Europa er en sterk fokusering på legenes kompetanse ved røntgendiagnostikk og bruk av vanskelig utstyr.

- Jeg savner en tilsvarende satsing her i Norge. Jeg tror for eksempel at legenes grunnutdanning gir for lite kunnskap om bruken av utstyret, og at det kan være behov for andre yrkesgrupper for å holde tritt med utviklingen av teknologien, sier Hilde Merete Olerud.

Farlig utstyr

I distriktene er røntgenutstyret ofte gammelt - og mange steder i skremmende dårlig forfatning. Sjefradiolog Bjørn Blomquist ved Hammerfest sykehus advarer folk mot å la seg røntgenfotografere ved de små helsestasjonene i Finnmark. De siste tre åra har han undersøkt utstyret rundt omkring i fylket. Han er sjokkert over tilstanden:

- Pasientene og de som tar bildene utsettes for unødvendig store stråledoser, sier Blomquist til Dagbladet.
Han mener røntgenavdelingene i Distrikts-Finnmark bør legges ned, med øyeblikkelig virkning.

- Røntgenfotografering ved de lokale helsestasjonene skjer med fullt lovlig utstyr, sier avdelingsdirektør Gunnar Saxebøl ved tilsynsavdelingen i Statens strålevern.

Han mener røntgenundersøkelsene som gjøres ute i distriktene skjer med forsvarlige doser stråling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer