Salget eksploderer i Danmark:

Slår alarm om rumpe-snus

Danske ungdommer skjuler nikotinposer i endetarm, vagina og under forhuden. Nå vil regjeringen øke prisene for å sette en demper på salget.

I FEIL ÅPNING: Nikotinposer, som for eksempel Lyft, er svært populære blant unge i Danmark. Foto: Produsenten
I FEIL ÅPNING: Nikotinposer, som for eksempel Lyft, er svært populære blant unge i Danmark. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere og flere unge dansker har begynt å bruke nikotinposer, som er et snusliknende produkt som ikke inneholder tobakk, men store mengder nikotin.

Både for å utfordre hverandre, og for å skjule bruken for foreldrene, blir posene ifølge Dansk Radio satt inn under forhuden, stukket opp i endetarmen eller vagina.

Danske BT skriver at nikotininnholdige varer som dette har blitt en utfordring for myndighetene.

Aalborg kommune - hvor nærmere ti prosent av de unge bruker nikotinposer - tilbyr nå gratis avvenningskurs for å få bukt med bruken.

- Hold dere unna

Den høyst uvanlige bruken av nikotinposene bekreftes av Sundhedsstyrelsen, som er Danmarks svar på Folkehelseinstituttet, overfor Dansk Radio.

Flere unge som har prøvd å plassere nikotinposene i kroppsåpninger sør for munnen, går også ut i danske medier og advarer.

De forteller om hovne peniser og svie i rattata.

I Danmark, hvor det er ulovlig å selge snus, blir nikotinposene ofte bare kalt «snus».

- Jeg har prøvd «snus» under forhuden én gang. Jeg prøvde det bare for å ha prøvd det. Det gjør jeg ikke igjen. Det var ikke bra. Det er overhodet ikke noe jeg vil anbefale andre. Hold dere unna, har en 19-åring tidligere fortalt nettstedet.

Skjules i rumpa

Helsekonsulent Rikke Højlka sier at unge, nikotinposeavhengige dansker gjemmer posene i kroppsåpninger fordi de er redde for å bli avslørt av foreldrene.

Enkelte dypper posene i alkohol før de bruker dem, for å bli beruset.

- Noe av dette er nok en del av en festkultur. De unge er risikovillige og vil kanskje utfordre hverandre. Men det er også fordi at noen vil skjule at de har blitt avhengige og ikke vil at foreldrene skal oppdage det, sier hun til nettstedet.

Nikotinposer - når de brukes som de skal - kan gi skader på tannkjøttet, og ekspertene utelukker ikke at liknende skader kan oppstå i for eksempel endetarmen og under forhuden.

Også her til lands har snusbruken skutt i været.

Det har ifølge Helsedirektoratet vært en dobling i andelen nordmenn som bruker snus de siste ti åra, noe som i hovedsak skyldes den kraftige økningen blant ungdom.

Slår tilbake mot kritikken

Fyens Stiftstidende skriver at produsentene av nikotinposer har skrudd ned prisene og laget tilbud som «to for én» og «få den billigste gratis», og at de markedsføres overfor unge.

Fordi nikotinposene ikke inneholder tobakk, slipper produsentene unna den strenge tobakkslovgivningen og dermed også avgifter.

NON STOP: En mann var ikke obs på toget som kom mot ham. Vis mer

Swedish Match produserer nikotinposer, som er små og hvite, under varemerket ZYN.

Til tross for at danske bloggere ifølge danske TV 2 har fått kritikk for å reklamere for ZYN overfor sine unge lesere, nekter selskapet for at nikotinposene er laget for unge.

- Det er ikke et produkt for unge, og slett ikke for unge under 18 år. Det er vi også veldig tydelige på, på pakningene, og på vår hjemmeside. Vi advarer dessuten mot bivirkninger som vi kjenner til, har kommunikasjonssjef for Swedish Match i Danmark, Rune Siglev, fortalt nettstedet.

Vil skru opp prisene

Det danske skattedepartementet opplyste tidligere i år at regjeringen ønsker å undersøke muligheten for at blant annet nikotinposer blir underlagt tobakkslovgivningen.

- Det er en risiko for at forbrukere oppfatter de nye produktene som mindre farlige, men nikotin er vanedannende og helseskadelig uansett hvilken form det har. Regjeringen vil undersøke muligheten for å pålegge avgifter på nye nikotinprodukter, for eksempel på nikotinposer som erstatter beskattet røykfri tobakk, stod det i deres handlingsplan ifølge nettstedet.

Fredag annonserte den danske regjeringen at de ønsker å gjøre boksene med nikotinposer 15 kroner dyrere for å få bukt med det økende antallet unge brukere i Danmark.

- Vi skal gjøre alt for å forhindre dette, da det ikke er sunt og skaper avhengighet, sier skatteminister Morten Bødskov.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer