Danmark:

Slår alarm om skrekkfisk

Marinbiolog ber badeturister om å være forsiktige.

OBS: Nå som det endelig er akseptable temperaturer er det fristende å ta seg en dukkert i vannet. Her er et par ting du må passe deg for. Video: Fredrik Myhre /WWF, Celina Morken / Dagbladet. Illustrasjonsbilder: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Er du i Danmark og vurderer en tur på stranda, bør du være ekstra forsiktig om du har tenkt til å bade. Den giftige fiskearten fjesing har nemlig slått seg ned langs danskekysten.

- Når man kommer opp på nordkysten og går ut i havet på riktig tidspunkt kan man oppleve flere hundre fjesinger ligge tett sammen på sandbunnen, sier marinbiolog og akvariesjef ved Øresundakvariet Jens Peder Jeppesen til dansk TV 2.

Han forklarer deretter at det gjør forferdelig vondt om man blir stukket av fisken.

- Det er en voldsom smerte. Noen ganger har man opplevd at personer som har blitt stukket på litt dypere vann har holdt på å drukne, som følge av smerten. Er man virkelig uheldig kan smerten ramme en nerve og faktisk spre seg til resten av kroppen.

Lever i norsk farvann

Det er ikke bare hos danskene at fjesingen trives. Da Dinside snakket med Anders Jelmert, forsker ved Havforsningsinstituttet i fjor sommer, sa han at fisken også trives svært godt i Norge. Her lever den fra sør i landet og opp til Trondheimsfjorden.

- Fjesingen har en ganske kraftig gift, og den kan gi svært ubehagelige stikk. Den har en giftpigg foran på ryggfinnen, og en giftpigg rettet bakover fra gjellelokka, sa Jelmert den gang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.