Klimakrisen:

Slår alarm om skrekktall

Store deler av samfunnet og økonomien er lammet, men Kinas stålproduksjon når nye høyder. Nå er den større enn før coronakrisa.

LUFTFORURENSNING: Luftforurensingen i Kina er verre enn før coronapandemien stengte ned landet, ifølge en fersk rapport. Video: AP / CCTV. Arkivfoto: Splash News / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Til tross for handelskrig med USA og en coronakrise som har lammet store deler av samfunnet, setter Kina nå nye rekorder i sine industrielle aktiviteter.

Og dermed nye rekorder for utslipp av klimafiendtlige gasser.

– Helt klart bekymringsfullt

En stor økning i stål- og sementproduksjon er hovedårsaken til at Kinas CO₂-utslipp satte ny rekord i tredje kvartal, skriver Energiogklima.no.

– Det at stålproduksjonen og forbruket av sement nå har økt, er helt klart bekymringsfullt. Det er de største forbrukerne av kull, og blant de største kildene til karbonutslipp og luftforurensning, sier seniorforsker Gørild Merethe Heggelund ved Fridtjof Nansens Institutt (FNI) til Dagbladet.

Falt med 25 prosent

Da samfunnet ble stengt ned i januar og februar, kunne man se av satellittbildene at luftkvaliteten bedret seg betraktelig. Kinas utslipp av CO₂ fra fossil energi og sementproduksjon falt med 25 prosent da landet som følge av covid-19 ble låst ned i januar i år.

Men fra mai har utslippene steget bratt igjen, og i tredje kvartal nådde de et nytt toppnivå, tre prosent høyere enn samme kvartal i 2019, skriver analytikeren Lauri Myllyvirta i en ny analyse publisert i CarbonBrief.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer