SKAL HA KJØRT TAXI: Samtidig som de åtte personene var sykemeldte fra sine stillinger i Oslo kommune, skal de ha tatt vakter i taxinæringen i hovedstaden, mistenker Kommunerevisjonen. Ingen av taxiene på bildet er involvert i saken. ILLUSTRASJONSFOTO: Øistein Norum Monsen
SKAL HA KJØRT TAXI: Samtidig som de åtte personene var sykemeldte fra sine stillinger i Oslo kommune, skal de ha tatt vakter i taxinæringen i hovedstaden, mistenker Kommunerevisjonen. Ingen av taxiene på bildet er involvert i saken. ILLUSTRASJONSFOTO: Øistein Norum MonsenVis mer

Slår alarm om snusk i Oslo kommune

Åtte personer kan få sparken etter at de skal ha kjørt taxi mens de var sykmeldte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er jo slett ikke bra at kommuneansatte bruker sykemelding for å kjøre taxivakter. Vi har slått alarm overfor Oslo kommune, og tilbakemeldingene til oss er at dette tas meget alvorlig, sier kommunerevisor Annette Gohn-Hellum til Dagbladet.no.

Hun presiserer at det foreløpig dreier seg om mistanker om kritikkverdige forhold.

Kommunerevisjonen har slått alarm etter at kjørelister fra Oslo Taxi og Norgestaxi for 2007 betalt med bank- eller kredittkort ble koblet mot opplysninger om utbetalinger av lønn fra Oslo kommunes lønnssystem. Dette ga ifølge Kommunerevisjonen 50 treff.

Åtte ansatte mistenkes
Revisjonen undersøkte egen- og sykemeldinger av de ansatte på tidspunktet de kjørte taxi. Resultatet ble at åtte ansatte mistenkes for misbruk av sykemeldingene. Disse er ansatt i fire forskjellig etater i kommunen og jobber i forskjellige heltid- og deltidsstillinger.

Årsaken til at de var sykmeldte er foreløpig ukjent.

- Vi har rapportert våre funn til de rette avdelingene i kommunen. Der påpeker vi blant annet kræsj mellom sykemeldinger og ekstrajobbing, så vil de kommunale organenes undersøkelser bli avgjørende for hvilke konklusjoner som trekkes i hver enkelt sak, sier Gohn-Hellum.

Ifølge personalreglementet plikter alle ansatte å opplyse sine arbeidsgivere om de har andre lønnede jobber. Ifølge Kommunerevisjonen har flere av de som det rettes mistanke mot jobbet som sjåfører i mange timer i strekk og ofte om kvelden og på natta.

Vurderer politianmeldelse
- Vi ser meget alvorlig på disse opplysningene fra Kommunerevisjonen og har bedt om at sakene får topp prioritet, sier kommunaldirektør Arild Sundberg i byrådsavdeling for finans og uvikling i Oslo kommune til Dagbladet.no.

Han opplyser at de har tatt opp sakene med de enkelte etatene de personene er ansatt.

- Vi har bedt om en vurdering om det skal iverksettes personalmessige sanksjoner, om det er grunnlag  for avskjedigelse og politianmeldelse, sier Sundberg.

De har også vært i kontakt med NAV. Dersom disse personene har kjørt taxi samtidig som de var sykmeldte, er dette brudd på trygdereglene.

Ber om fortgang
- Det vil bli undersøkelser på om fraværet deres har vært gyldig, om de har overholdt varslingsplikten eller om de har gitt riktige opplysninger til sine arbeidsgivere, sier han.

Kommunaldirektøren forventer fortgang i saken. Han har bedt om en konklusjon så raskt som mulig og har satt en frist for statusrapport innen 16. januar neste år.

- Vi har kontakt med revisjonen for å finne ut om de har flere opplysninger om ansatte i Oslo kommune som kjører taxi i kjølvannet av dette, sier Sundberg.

Kommunerevisjonen har levert en innstilling i sakens anledning til kontrollutvalget, som skal behandle saken den 16. desember.