Slår alarm om ubåt- overvåking i nord

Russiske atomubåter kan bevege seg usett.

UBÅTER I NORD: Norske Orion-fly klarer ikke å overvåke russiske atomubåter så godt som forventet, ifølge forsvarskilder. Her er atomubåten Yuri Dolgoruky i aksjon utenfor byen Arkhangelsk i nordvest-Russland. Foto: AFP  / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / NTB scanpix
UBÅTER I NORD: Norske Orion-fly klarer ikke å overvåke russiske atomubåter så godt som forventet, ifølge forsvarskilder. Her er atomubåten Yuri Dolgoruky i aksjon utenfor byen Arkhangelsk i nordvest-Russland. Foto: AFP / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ledelsen i E-tjenesten orienterte i fjor vinter Forsvarsdepartementet om den dramatiske situasjonen.

Det forteller uavhengige forsvarskilder til Dagbladet.

Sonarbøyer Viktige etterretningsoppdrag, som Norge gjør blant annet på forespørsel fra den amerikanske marinens Office of Naval Intelligence (ONI), er ikke blitt utført som en konsekvens av budsjettkutt og redusert antall flytimer for den norske flåten på seks P-3 Orion-fly.

Flyene driftes av 133 Luftving på Andøya flystasjon i Nordland.

For å avverge at russiske strategiske atomubåter kan snike seg ubemerket ut i Barentshavet, har USA finansiert flere lyttekabler i havet utenfor Nord-Norge. Etterretningskilder forteller til Dagbladet at det likevel har vært flere hendelser med russiske ubåter som har sneket seg tett inntil den amerikanske østkysten, uten å bli oppdaget.

For å levere pålitelige etterretningsrapporter, er E-tjenesten helt avhengig av å kunne supplere med avlesninger, såkalt «cuing», fra sonarbøyer som slippes ut fra de norske overvåkingsflyene. Orion-flyene bruker også magnetometer, såkalt Magnetic Anomaly Detector (MAD) i jakten på ubåter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.