Danmark:

Slår alarm om unges snusforbruk

Tannlegeklinikk i Danmark deler oppsiktsvekkende bilde.

DÅRLIG TANNHYGIENE: Den danske mannen som har latt seg avbilde for å advare andre om snusbruk, ønsket å være anonym. Foto: Brande Tandlægeklinik
DÅRLIG TANNHYGIENE: Den danske mannen som har latt seg avbilde for å advare andre om snusbruk, ønsket å være anonym. Foto: Brande Tandlægeklinik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Se her! Alvorlige skader fra bruk av snus. Forbruket blant særlig de unge eksploderer, og skadene ser vi nå hyppigere og hyppigere, dessverre».

Det meldte den danske tannlegeklinikken Tandlægehuset Brande på sine Facebook-sider forrige uke.

Bildet av pasienten, som klinikken delte, har vekket oppsikt i Danmark og er omtalt av flere nasjonale medier, blant dem BT.

En pasient kom inn til time hos den danske klinikken, og tannlegene kunne bekrefte at deler av tannkjøttet hadde etset bort, slimhinnene tørket ut - samt at pasientens tenner hadde blitt misfarget.

SLUTTE MED SNUS: Snusbåndet skal hjelpe deg med å slutte med snus. Video: Helsedirektoratet. Vis mer

Tannlege Rikke Storgaard ved klinikken i Brande forteller til Dagbladet at de ser en bekymrende stigning av unge snusbrukere, og konsekvensene som medfølger.

- Det gjør meg dypt bekymret å se hvor mange flere unge i Danmark som snuser, selv om det er ulovlig i Danmark. Om de ikke snuser, bruker de tyggetobakk eller nikotinposer, sier Storgaard til Dagbladet.

- Snusing blant unge har eksplodert i landet vårt de siste åra, noe som er synd. Når vi vet det kan være veldig skadelig. Snus og annen røykfri tobakk øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, spiserøret og munnhulen.

- Stort ansvar på tannleger

Storgaard forteller at Facebook-innlegget deres av pasientens munn har spredd seg som ild i tørt gress på sosiale medier. Bildet har blitt delt over 1800 ganger, og i kommentarfeltet ser man mange advare venner som bruker tobakksprodukter under leppa.

- Jeg er veldig glad for at vi delte bildet, for vi ser oppmerksomheten det får. Det hviler et ansvar på oss tannleger å formidle hva snus og andre tobakksprodukter kan gjøre med munnen din, og helsen generelt.

TANNLEGE: Rikke Storgaard advarer unge mot å begynne å snuse. Foto: Tandlægehuset Brande
TANNLEGE: Rikke Storgaard advarer unge mot å begynne å snuse. Foto: Tandlægehuset Brande Vis mer

- For dem som ikke vil slutte å snuse, hva burde de gjøre for å opprettholde god munnhygiene?

- For å holde god munnhygiene, må du slutte å bruke tobakksprodukter, sier Storgaard.

Oppsiktsvekkende snusrapport

I 2019 gikk Folkehelseinstituttet ut med advarsler i en ny snusrapport, hvor de meldte at snus kan ha en rekke helseskadelige effekter.

Det er sannsynlig at bruk av svensk snus blant menn fører til en økt risiko for kreft i spiserør og bukspyttkjertel.

At snus øker risiko for bukspyttkjertelkreft, strider mot en stor samlestudie fra 2017, påpeker Forskning.no. «Araghi»-studien slo fast at snusere ikke hadde større risiko for å få bukspyttkjertelkreft sammenliknet med dem som ikke snuste.

Denne studien har Folkehelseinstituttet imidlertid valgt å se bort fra, og begrunner det med at studien ikke sier noe om hvor mange som eventuelt hadde sluttet å snuse.

Videre står det i instituttets rapport at det er mulig at snus øker risikoen for kreft i magesekken og endetarmen. Det er også mulig at bruk av snus øker dødeligheten etter en kreftdiagnose.

Forskning på helserisikoen ved snusbruk i rapporten gjelder bruk av svensk snus, da nordmenn i all hovedsak bruker snus produsert av söta bror.

TØRST: Snekkeren Robin konfronteres med hvor mye penger han bruker på øl og snus i løpet av et år. Resultatet sjokkerer. Video: TV3. Vis mer

Høyere mageomkrets

Det er sannsynlig at høyt forbruk av snus - altså mer enn fire bokser snus i uka - øker risikoen for diabetes type 2 og metabolsk syndrom.

Metabolsk syndrom er et samlebegrep som omfatter overvekt og økt mageomkrets, høyt blodtrykk, høye insulinverdier og ugunstige kolesterolverdier, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Det er også sannsynlig at bruk av svensk snus blant menn øker risikoen for høyt blodtrykk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer