Slår alarm om «zombie-is»

Ifølge en fersk studie vil istap fra Grønland gi en havnivåstigning på hele 27 centimeter - uansett hva som skjer.
Fortsetter den globale oppvarmingen, er scenarioet langt dystrere.

SMELTER: En turistbåt manøvrerer mellom flytende isfjell utenfor Ilulissat, vest på Grønland. De massive isfjellene flyter rundt i flere år etter å ha løsnet fra isbreen de stammer fra, før de drives sørover av havstrømmene. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB
SMELTER: En turistbåt manøvrerer mellom flytende isfjell utenfor Ilulissat, vest på Grønland. De massive isfjellene flyter rundt i flere år etter å ha løsnet fra isbreen de stammer fra, før de drives sørover av havstrømmene. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Betydelig havnivåstigning, utelukkende fra smeltingen av Grønlandsisen, er nå uunngåelig.

Det konkluderer forskere ved danske GEUS i en studie publisert i tidsskriftet Nature Climate Change.

De har beregnet et kommende massetap på 3,3 prosent av isbreens nåværende volum, og en påfølgende gjennomsnittlig havnivåstigning på minst 27 centimeter.

Det er et absolutt minimum - i et tenkt scenario der all bruk av fossilt brennstoff opphører umiddelbart.

- I realiteten kommer disse tallene til å mer enn doble seg i løpet av dette århundret, sier professor Jason Box ved GEUS i en pressemelding.

UVANLIG: Isbreen sto urørt i nærmere 60 år, nå beveger den seg 100 gangere raskere enn normalt. Video: Denali National Park via Facebook. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: EpidemicSound. Vis mer

- Vil skje dette århundret

En rekke studier har tidligere konkludert i samme retning; innlandsisen på Grønland er høyst sannsynlig dødsdømt.

De tre prosentene som ventes å forsvinne uansett scenario, omtales av flere medier som «zombie-is» - is som foreløpig er koblet til tykkere isbreer, men som ikke lenger blir «matet» at de større isbreene.

- Det skyldes at foreldre-isbreene får stadig mindre påfyll av snø. Samtidig smelter den dødsdømte isen på grunn av klimaendringer, sier isbre-forsker William Colgan ved GEUS, medforfatter av studien, til AP.

Den ferske studien skal være den første som gjør et minimumsanslag av massetap og bidrag til havnivåstigning, uten bruk av det de omtaler som «svært usikre» datasimuleringer.

Den er basert på faktiske målinger av isen fra satellittbilder, kombinert med forskernes egne observasjoner gjennom 20 år.

Det har skapt reaksjoner fra enkelte i det vitenskapelige miljøet.

Jason Box, som har ledet studien, mener den nye metoden er et viktig supplement til konvensjonelle simuleringer for beregning av massetap.

Ulempen er at de ikke kan anslå et tidsintervall for smeltingen.

- Men våre observasjoner indikerer at det meste av den uunngåelige havnivåstigningen vil skje i dette århundret, sier professoren.

Kan stige 78 centimeter

Forskernes beregninger av havnivåstigning omfatter utelukkende stigning som en konsekvens av massetap fra Grønlandsisen.

Den tar altså ikke for seg bidrag fra resten av verdens smeltende isbreer.

I et mer realistisk scenario enn det absolutte minimumet, der den globale oppvarmingen fortsetter, vil Grønlandsisens bidrag øke.

Med utgangspunkt i det ekstreme smelteåret 2012 som et hypotetisk konstant klima mot andre halvdel av dette århundret, anslår forskerne et bidrag til havnivåstigningen på 78 centimeter.

Det er vesentlig høyere enn flere tidligere anslag, deriblant de siste prognosene fra FNs klimapanel.

Jason Box er kritisk til modellene bak klimapanelets rapport, som han mener er for enkle til å reflektere hvordan Grønlandsisen faktisk smelter.

Etterlyser mer forskning

Det at verdens fremste forskere er usikre på hvordan isbre-smeltingen vil påvirke havnivået er en utfordring, som underbygger behovet for mer forskning. Det mener professor og isbre-forsker Richard Alley ved Pennsylvania State University.

- Problemene er store, løses ikke av ønsketenkning og har ennå ikke blitt løst av «business as usual», sier han til Washington Post.

Det vi vet, understreker professoren, er at jo varmere jorda blir, jo høyere blir også havnivået.

- Stigningen kan bli litt lavere enn de vanligste prognosene. Den kan bli litt høyere eller mye høyere, men ikke mye lavere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer