Slår alarm: - Vanskelig å overleve

Store deler av verden har blitt rammet av ekstremvær denne sommeren. Nå advarer forskere om at det kan bli mye verre.

DYSTER SPÅDOM: Ekstremvær har herjet i Europa denne sommeren. Nå er nesten halve Europa rammet av tørke (markert orange på bildet), hvorav situasjonen i 15 prosent er kritisk (rødt). Nå slår forskere alarm om framtida. Foto: European Drought Observatory
DYSTER SPÅDOM: Ekstremvær har herjet i Europa denne sommeren. Nå er nesten halve Europa rammet av tørke (markert orange på bildet), hvorav situasjonen i 15 prosent er kritisk (rødt). Nå slår forskere alarm om framtida. Foto: European Drought Observatory Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hetebølge etter hetebølge har skylt innover Europa denne sommeren, og flere land opplever helsefarlige temperaturer.

Nesten halve Europa er rammet av tørke, og allerede i midten av juli hadde større områder blitt ødelagt av skogbranner enn i hele 2021. Også i andre deler av verden - som i Asia og USA - rapporteres det om ekstremvær. I Death Valley i California regnet det nylig så kraftig at ekspertene mener det er en nedbørsmengde som bare kommer én gang i løpet av 1000 år, skriver The Guardian.

Nå frykter ekspertene for framtida.

- Vi undervurderer risikoen for at vi når de verste skrekkscenarioene, sier direktør ved Potsdam-instituttet for klimaforskning i Tyskland, Johan Rockström, til Aftonbladet.

SKOGBRANN: Like store områder har blitt ødelagt som følge av skogbrann hittil i år som i hele fjor. Her fra en skogbrann i nordøstlige Frankrike i juli. Foto: Reuters / NTB
SKOGBRANN: Like store områder har blitt ødelagt som følge av skogbrann hittil i år som i hele fjor. Her fra en skogbrann i nordøstlige Frankrike i juli. Foto: Reuters / NTB Vis mer

- Vanskelig å overleve

Under klimatoppmøtet i Paris i 2015 ble verdens land enige om å begrense temperaturstigningen på jorda til «godt under to grader» - og helst til 1,5 grader. Men nå, sju år etter at Parisavtalen ble vedtatt, kan det se ut som at verden er i ferd med å bomme på målet, med mer ekstremvær, havnivåstigninger, skogbranner og tørke som et resultat, skriver Aftonbladet.

Men scenarioene som skisseres er fremdeles for optimistiske, ifølge en ny klimastudie publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

- Når vi ser nøye på klimamodellene og studiene som er gjennomført, ser vi at det ikke er usannsynlig at vi vil komme opp i tre-fire grader. Hvis vi når dette punktet vil det være en planetarisk katastrofesituasjon, et «sluttspill» for den menneskelige sivilisasjonen slik vi kjenner den, sier Rockström, som er en av forskerne bak en ny studien.

ADVARSEL BLE REALITET: Denne «værmeldingen» fra 2014 skulle vise hvor glohett været kan bli i 2050 på grunn av den globale oppvarmingen. FN-organisasjonen som sto bak kampanjen hadde kanskje ikke forutsett at temperaturene allerede fire år senere skulle nå de samme nivåene. Vis mer

Nøyaktig hvor mye varmere det må bli før den menneskelige sivilisasjonen kollapser, er vanskelig å si, mener klimaforskeren.

- Men allerede ved tre grader er det sannsynlig at en tredjedel av verdens befolkning vil bo i regioner hvor det vil være vanskelig å overleve på grunn av ekstrem varme og mat- og vannmangel.

Kan bli for seint

Den norske klimaforskeren Bjørn Samset er også bekymret for utviklingen.

- Klimaendringene vi har fått nå, er irreversible i enhver overskuelig framtid. Vi må leve med et varmere, våtere og villere klima - og det vil bli verre, sa han til Dagbladet forrige uke.

Hittil er den globale oppvarmingen én grad. Samset mener at 2,5 grader er absolutt maks av hva vi kan tåle.

- Vi kan begrense til halvannen også. Det skal fryktelig mye til, men det går an. Hvis vi kommer til 2,5 vil det være for seint å senke den under to grader igjen. Det vil imidlertid aldri være for seint å stanse utslipp, legger han til, påpekte han.

FLOM: Flere land i Asia har i sommer blitt rammet av flom. Her fra Sør-Korea, hvor minst åtte personer mistet livet som følge av en flom denne uka. Foto: AP / NTB
FLOM: Flere land i Asia har i sommer blitt rammet av flom. Her fra Sør-Korea, hvor minst åtte personer mistet livet som følge av en flom denne uka. Foto: AP / NTB Vis mer

Haster

Dagens klimamodeller er basert på antakelsen om at vi ikke krysser en terskel, til tross for at det er en betydelig risiko for at det er tilfelle, forklarer Rockström.

Klimaforskere mener det haster å få kontroll på verdens klimagassutslipp, og ønsker at FNs klimapanel tar ytterligere grep for å oppnå dette.

- Et «sluttspill» står ikke på trappene nå, men vi må få bedre kunnskap om hva som kan utløse det. I dag er jeg veldig bekymret for at vi nærmer oss det punktet hvor vi bommer på målet om 1,5 grader, sier han til Aftonbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer