USA

Slår alarm: - Veldig farlig

En intens hetebølge er på vei mot vestlige deler av USA og eksperter slår nå skogbrannalarm før starten på høstmånedene.

VARMT: Det varsles om ekstrem varme denne helga i deler av California. Foto: NWS Sacramento/Twitter
VARMT: Det varsles om ekstrem varme denne helga i deler av California. Foto: NWS Sacramento/Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Tiden for de større brannene nærmer seg, sier meteorolog Alex Tardy, ved det amerikanske meteorologiske instituttet i San Diego, til Washington Post.

Hetebølgen vil treffe vest i USA og det meteorologiske instituttet i Sacramento i California advarer på Twitter om «veldig farlig varme» de kommende dagene og varsler om temperaturer på godt over 38 grader.

ADVARSEL BLE REALITET: Denne «værmeldingen» fra 2014 skulle vise hvor glohett været kan bli i 2050 på grunn av den globale oppvarmingen. FN-organisasjonen som sto bak kampanjen hadde kanskje ikke forutsett at temperaturene allerede fire år senere skulle nå de samme nivåene. Vis mer

- Vi vil høyst sannsynlig være midt i en fullverdig og potensielt farlig hetebølge innen midten av uka, skrev National Weather Service i Los Angeles søndag.

Temperaturene kan nå opp mot 46 grader i daler rundt storbyen, skriver instituttet videre.

UNORMALT HØYT: Det meldes om unormalt høye tempraturer i deler av USA de kommende dagene. Foto: Climate Prediction Center
UNORMALT HØYT: Det meldes om unormalt høye tempraturer i deler av USA de kommende dagene. Foto: Climate Prediction Center Vis mer

Erklærte unntakstilstand

Varmen kombinert med forventede kraftige høstvinder gjør at ekspertene tror på mange skogbranner i vestlige deler av landet de kommende månedene.

- Jeg vil bli svært overrasket om vi sør i California ikke får en relativt aktiv skogbrannperiode i september og oktober, sier Tardy, ved National Weather Service til Washington Post.

Også lenger nord frykter de konsekvensene.

Guvernør i Oregon, Kate Brown, erklærte søndag unntakstilstand i delstaten på grunn av det hun beskriver som en overhengende fare for skogbranner.

- Med en fare for skogbrann som sannsynligvis ikke vil avta i nær framtid, er det avgjørende at vi handler nå for å forhindre ytterligere tap av liv, eiendommer, virksomheter og våre naturressurser, sa Brown.

I delstaten Idaho har det også vært høy varme, men også unormalt mye lynnedslag.

- Det er en stor bekymring, spesielt i våre høytliggende områder med mye trær. Det er noe vi definitivt noe vi ser nøye på, sier brannmeteorolog Gina McGuire.

Forrige uke konkluderte forskere med at det sørvest i USA ikke har vært tørrere på 1200 år, eller så langt tilbake målingene går.

Relativt rolig sommer

I delstaten California har det vært en sommer med færre skogbranner enn på samme tidspunkt i fjor og gjennomsnittet de siste fem åra.

Det har ikke vært registrert en eneste såkalt «megabrann» der over 100 000 dekar blir rammet av en skogbrann.

SLUKKING: Flere skogbranner har herjet i California og resten av USA gjennom sommeren, og ved denne aneldningen hentes det inn hjelp. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Kameraone / AP Vis mer

En av grunnene til det skal ha være mer regn og høyere luftfuktighet enkelte steder denne sommeren. Frykten er nå at en lengre periode med ekstrem varme og tørr vind kan sette i gang flere skogbranner de neste månedene.

Tross en roligere sommer i California er det i hele USA fortsatt registrert flere branner en snittet de siste ti åra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer