Slår alarm: - Yrkeskrise

Nesten 30 prosent av veterinærene i Norge har det siste året følt at livet ikke er verdt å leve. Katrine Dahl Tindberg jobbet som veterinær i seks år, men orket ikke lenger å stå i yrket.

VAR VETERINÆR: Katrine Dahl Tindberg var «supermotivert» for å begynne å praktisere yrket etter endt veterinærutdanning. Ikke mange år etter ga hun seg. Foto: Privat
VAR VETERINÆR: Katrine Dahl Tindberg var «supermotivert» for å begynne å praktisere yrket etter endt veterinærutdanning. Ikke mange år etter ga hun seg. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er flere søkere til veterinærstudiene enn det er plass til. Men få av dem som utdannes er villige til å jobbe under de lønns- og arbeidsvilkårene som tilbys mange steder.

Katrine Dahl Tindberg er en av disse.

- Elendige arbeidsforhold, lav lønn, mangel på samarbeid, lite profesjonalitet og dårlige ordninger. Ensomhet i vanskelige avgjørelser, beskriver hun.

I 2015 valgte hun derfor å gå bort fra yrket.

- Jeg ga meg før det ble for ille, sier hun til Dagbladet, og legger til:

- Man jobber seg i hjel og får lite igjen for det. Jeg klarte ikke å stå i yrket, det fungerte for dårlig. Det går ikke bare utover veterinærene, men dyrene i tillegg, sier hun til Dagbladet.

I 2009 begynte hun å jobbe som veterinær. Stort sett på smådyrsklinikk, men innimellom var hun en del av vaktordning i distriktene, da det ifølge Tindberg var bedre betalt.

- En veterinær skal kunne alt om absolutt alle dyr hele tiden, men man klarer ikke å være veldig god på både chihuahua og ku.

- Høy selvmordsrate

Nesten 30 prosent av veterinærene i Norge har det siste året følt at livet ikke er verdt å leve. Helene Seljenes Dalum, som selv er utdannet veterinær, forsker på norske veterinærers psykiske helse. De første resultatene ble klare i år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.