Seks barn døde i Storbritannia:

Slår alarm

Britiske helsemyndigheter ber foreldre være obs etter at seks barn har mistet livet etter alvorlige streptokokkinfeksjoner og skarlagensfeber den siste tida.

ØKNING: Storbritannia har en økning i tilfeller av streptokokker den siste tiden. Foto: NTB / Science Photo Library
ØKNING: Storbritannia har en økning i tilfeller av streptokokker den siste tiden. Foto: NTB / Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi ser et høyere antall av gruppe A-streptokokktilfeller i år enn vanlig, sier visedirektør Colin Brow i britiske helsemyndigheter (UKHSA).

Så langt er det registrert 851 tilfeller av skarlagensfeber i uke 46, opplyser helsemyndighetene på sine hjemmesider. I foregående år var antallet 186 tilfeller.

I England har fem barn under ti år mistet livet som følge av sykdommen innenfor en sjudagersperiode, opplyser de. Dette er ett mer enn den forrige høysesongen i 2017 og 2018 da fire dødsfall ble registrert på ei uke, opplyser UKHSA.

Ifølge Sky News er ett dødsfall også registrert i Wales.

- Det er viktig at foreldre er årvåkne for symptomer og kontakter lege så fort som mulig slik at barna kan få behandling og vi kan stoppe alvorlig infeksjon. Kontakt helsepersonell dersom barnet ditt viser tegn til forverring etter skarlagensfeber, sår hals eller forkjølelse, sier Brow.

UKHSA understreker at det foreløpig ikke er noe som indikerer at vinterens utbrudd stammer fra en ny mutasjon av streptokokkbakteriene.

Mulig covid-effekt

Sky News har imidlertid snakket med en ekspert som sier at mindre kontakt mellom barn under coronapandemien kan ha ført til mindre immunitet mot streptokokkbakterier.

- Det slår meg, akkurat som vi ser med influensa nå, at mindre kontakt mellom barn kan ha ført til en nedgang i immuniteten i befolkningen som pleier å hindre spredning, spesielt hos skolebarn, sier mikrobiolog Simon Clarke ved University of Reading til Sky News.

Clarke understreker at det ikke er direkte kobling mellom tilfellene av skarlagensfeber, men utelukker ikke at det vil dukke opp flere tilfeller i den kommende tida.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer