Protonitazen:

Slår alarm

Et nytt rusmiddel er påvist i Norge: - En liten dråpe ekstra er nok til å ta liv.

LIVSFARLIG: Etter en nedgang på dødsfall knyttet til overdoser i 2021, er man nå redd for at trenden skal snu. Foto: Don EMMERT / AFP)
LIVSFARLIG: Etter en nedgang på dødsfall knyttet til overdoser i 2021, er man nå redd for at trenden skal snu. Foto: Don EMMERT / AFP) Vis mer
Publisert

Rus skaper brutte relasjoner, og i høytider vises dette enda tydeligere. Det som «skal være» en tid for samhørighet, glede og håp, oppleves som det motsatte for pårørende til mennesker med rusproblemer - samt for rusmisbrukerne selv.

Blåkors sier til Dagbladet at de har merket en økt pågang i hele høst og tidlig vinter.

Dette skyldes at det er svært mange som står i en krevende situasjon - både med følelser knyttet til julehøytiden, men også de mange økte kostnadene i landet.

- Mange som tidligere har hatt problemer, tyr gjerne lettere til rusen i mye større grad enn før, sier kommunikasjonsansvarlig til Dagbladet.

TUNGT: Stephanie Pratt, kjent fra den amerikanske dokusåpen «The Hills», har tidligere slitt med avhengighet. Video: Viafree. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Gruer seg til jul

Én av ti gruer seg til førjulstiden og jula. Ti prosent av de spurte sier de føler seg mer ensomme i jula enn ellers på året.

Prosentandeler av disse, er pårørende og etterlatte til rusavhengige.

ARA (avdeling for rus og avhengighet) estimerer at det er fra 4 til 10 pårørende rundt hver rusavhengig. Jørgen Bramness, seniorforsker ved FHI, anslår at cirka 300 000 personer i Norge er avhengige av alkohol, vanedannende legemidler og illegale rusmidler - noe som trolig blir ekstra synlig i julehøytiden.

I fjor var det 241 narkotikautløste dødsfall i Norge. Dette er det laveste antallet dødsfall siden 2013 og en nedgang på 27 prosent fra 2020, viser tall fra FHI.

Etter at det livsfarlige rusmiddelet protonitazen ble oppdaget i Norge, er man nå redd for at denne trenden skal snu.

RUSREFORM: Unge Venstre og Foreningen for Human Narkotikapolitikk har satt opp 260 hvite kors utenfor Stortinget som representerer overdosedødsfall. FOTO: Marie Røssland Vis mer

I mars 2022 ble det fremlagt en studie som kartla den økende utbredelsen av det syntetiske opiodet, som er opptil 20 ganger sterkere enn Fentanyl.

Det syntetiske opiodet hadde på daværende tidspunkt, vært ansvarlig for over fem prosent av landets overdosedødsfall.

«Ofte får ikke brukerne engang injisert hele dosen før de kollapser. Det er livsfarlig, og mange forstår ikke hvor lite som skal til før det går galt.», står det i rapporten om protonitazen, fremlagt av Dr. Darinka Mileusnic-Polchan, en av forskerene bak studien.

Nå har det livsfarlige stoffet også tatt liv i Norge.

SNUR: Retorikkekspert Ketil Raknes mener politidirektør Benedicte Bjørnland har gjort en helomvending i måten hun snakker om granskingen av politiets bånd til den private interesseorganisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Inntas som nesespray

I november gikk politiet i Øst ut på sin Facebookside og advarte mot det de kalte et nytt og svært potent narkotisk stoff, etter at en 20-åring døde av stoffet i oktober.

Oslo Universitetssykehus skrev at det livsfarlige stoffet ikke oppdages ved vanlige analysemetoder, samt at stoffet kunne inntas på mange ulike måter - inkludert som nesespray.

De varsler også at stoffet er svært potent, noe som betyr at en liten dose kan gi livstruende effekter som respirasjonsstans og hjertestans.

Ifølge OUS har stoffet ikke vært påvist i Norge tidligere.

- Vi er bekymret for at folk kan få i seg dette uten at de er klar over hvor sterkt det er. Selv en liten dose kan være livstruende, skriver politiet.

EKSTREMT: Ifølge CNN har over nitti mennesker blitt fraktet til sykehuset fra en park i New Haven i Connecticut 14. og 15. august. Årsaken til over sytti av tilfellene skal være overdoser etter å ha inntatt syntetisk cannabis. Video: WTIC, WTNH, WFSB, CNN, News 12 Connecticut / Ingrid Cogorno, Dagbladet Vis mer

Dagbladet har tidligere skrevet om voldsomme overdosetall etter det mystiske narkotiske stoffet, og fikk da en kommentar fra seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Ola Røed Bilgrei.

- Konsekvensene er veldig raskt fatale hvis man eksponeres for dette stoffet. Selv en mikrodose, så lite som et par korn, kan få dødelige utfall som respirasjons- og hjertestans. Det er såpass potent - vi snakker mange ganger relativt til heroin og fentanyl - at å klare å dosere riktig og bruke dette som et rusmiddel med en behagelig effekt er lite sannsynlig, sa Bilgrei til Dagbladet den gangen.

Ifølge OUS, oppdaterte de informasjonen om rusmiddelet så sent som i går, 22. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer