USA

Slår apekopp-alarm

Helsearbeidere i San Francisco erklærer nå unntakstilstand som følge av den økende apekoppe-smitten og mangelen på vaksiner.

En mann holder et skilt som oppfordrer til økt tilgang til apekoppvaksinen under en protest i San Francisco, 18. juli 2022. Foto: Haven Daley / AP
En mann holder et skilt som oppfordrer til økt tilgang til apekoppvaksinen under en protest i San Francisco, 18. juli 2022. Foto: Haven Daley / AP Vis mer
Publisert

Torsdag erklærte ordføreren i San Francisco unntakstilstand i storbyen på grunn av det økende antallet tilfeller av apekopper. Det melder The Guardian.

Kunngjøringen tillater tjenestepersonell å mobilisere flere ressurser og ansatte for å komme i forkant av en folkehelsekrise som minner altfor mye om aids-pandemien som herjet San Francisco på 1980-tallet.

Den amerikanske storbyen har så langt registert 261 tilfeller av apekopper, av de totalt 4600 registrerte smittede i USA totalt, ifølge San Franciscos folkehelseinstitutt.

Protest

- Vi burde ha vært i stand til å raskt få kontroll på dette utbruddet, mener San Francisco-senator Scott Wiener.

Sammen med en rekke andre lokale ledere og LHBTQ-talspersoner, møtte Wiener opp utenfor det regionale helse- og omsorgskontoret for å protestere mot det se mener er en treg respons på apekoppeutbruddet.

Så langt har storbyen mottatt 8200 vaksinedoser mot apekopper, men helsemyndighetene ba om 35 000 doser som skulle dekke de mest sårbare innbyggerne.

Beboerne har derfor måttet stå i lange køer for få tak i vaksinedoser.

APEKOPPER PÅVIST: Det første tilfellet av apekopper er påvist i Norge, 31. mai 2022. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

Smittemåte

WHO (Verdens helseorganisasjon) erklærte 23. juli at apekopper er en global helsetrussel. Hittil har over 19 000 personer blitt smittet av apekopper, og viruset er påvist i 75 ulike land.

Ifølge WHO har 98 prosent av apekopp-tilfellene siden utbruddet ble oppdaget i mai, vært blant homofile, bifile og andre menn som har sex med menn.

Apekoppviruset spres hovedsakelig gjennom intim kontakt, særlig sex.

Helsearbeidere i San Francisco har sagt at det trengs flere lokale ressurser for å nå de utsatte gruppene, og da spesielt de som bor på gata.

- Mye PTSD

For 40 år siden var det LHBTQ-samfunnet i San Francisco som gikk i bresjen for, og ledet protestene mot en regjering som ignorerte og undergravde aids-krisen.

I dag er det derfor «mye PTSD (Posttraumatisk stresslidelse journ.anm) i samfunnet», sier Wiener til The Guardian.

- San Francisco var i forkant av folkehelseresponsene på HIV og Covid-19, og vi vil også være i forkant når det gjelder apekopper, sier han.

Han mener homofile og bifile menn igjen blir sviktet av regjeringen.

- En trussel

Også i New York skaper apekopper bekymring blant helsearbeidere. Mer enn en fjerdedel av tilfellene i USA - 1341 - er registrert i New York, for det meste konsentrert i New York City.

Torsdag erklærte New Yorks tidligere helsekommissær, Mary T. Bassett, apekopper som en «overhengende trussel mot folkehelsen».

I Norge er det registrert 50 tilfeller av apekopper, ifølge Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Av disse skal 17 personer ha blitt smittet i Norge, mens 15 er blitt smittet i utlandet. For 18 tilfeller er smittestedet ukjent. 31 av smittetilfellene er rapportert i Oslo, ifølge MSIS.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer