Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår beina under ETA

PARIS (Dagbladet.no): Spansk politi anført av dommer Baltasar Garzon slo i dag tidlig til mot den baskiske separatistbevegelsen ETA. Hele den politiske ledelsen skal være arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter de omfattende razziaene med 300 politimenn i to av de baskiske provinsene og Navarro-provinsen grytidlig i dag er ETA betraktelig svekket. 19 personer er arrestert, og det gjelder ifølge spansk radio hele den politiske ledelsen.

Også hovedkvarteret til det politiske partiet Herri Batasuna ble ransaket. Dommer Baltasar Garzon ledet personlig operasjonen. Han ble verdenskjent for å ha tatt ut anklage mot Augusto Pinochet. Avisa El Pais avslørte nylig at ETA planla å drepe Garzon fordi han effektivt bekjemper bevegelsen.

Også politisjef Juan Cotino var personlig til stede under den storstilede razziaen. Målet var i denne omgangen en organisasjon kalt EKIN, en slags grasrotbevegelse for ETA som delvis organiserer, delvis finansierer ETAs arbeid. EKIN har et spesielt godt fotfeste blant ungdom som støtter terrorbevegelsen.

Razziaen i dag tidlig er et hardt slag for ETA, som har vært svært aktiv denne sommeren og holder hele Spania i sine terrorklør. Hittil i år har 12 mennesker mistet livet i ETA-attentater. ETA har siden 1968 kjempet for et uavhengig Baskerland med de baskiske provinsene i Spania og Frankrike. Da fire ETA-medlemmer nylig ble drept av en egen bilbombe, demonstrerte 10.000 personer sin støtte til ETA, men demonstrasjonene mot ETA samler hundretusener. De baskiske provinsene har allerede et utstrakt selvstyre.