Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår dødsvirus-alarm i idyllisk nasjonalpark

To døde hittil. 10 000 i faresonen.

 10 000 I FARESONEN:  Amerikanske helsemyndigheter har registrert et utbrudd av det såkalte hantaviruset, også kalt musepest, i Yosemite nasjonalpark. Foto: EPA
10 000 I FARESONEN: Amerikanske helsemyndigheter har registrert et utbrudd av det såkalte hantaviruset, også kalt musepest, i Yosemite nasjonalpark. Foto: EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekspertene mistenker at mus står bak spredningen av det såkalte hantaviruset, som kan medføre blant annet ekstreme pusteproblemer, feber og oppkast.

Viruset kan også gi problemer med nyrer og lunger og kalles ofte for musepest.

Dødsviruset har så langt krevd to liv i berømte Yosemite nasjonalpark som ligger i delstaten California. Det første dødsfallet ble registrert tidligere i august, da en 37 år gammel mann døde.

Tusen telefoner daglig I tillegg er det registrert ytterligere fire personer som er smittet. Det finnes ingen kur mot sykdommen, slik det ofte ikke gjør mot virus.

Nå ringer omtrent tusen personer daglig til krisetelefonen i frykt for viruset, melder BBC.

Utbruddet antas å ha startet i Curry Village der rundt 10 000 mennesker har besøkt og oppholdt seg fra juni til august. Helsemyndighetene mener at viruset sprer seg ved at mus søker isolasjon i områdene der teltene er satt opp.

Mennesker kan bli smittet ved at de puster inn viruset som sprer seg i lufta når ekskrementer og urin fra gnagerne tørker opp.

En tredel ender med død Over tre tusen besøkende er hittil kontaktet av myndighetene med beskjeden om at de må oppsøke lege med det samme de opplever influensa-liknende symptomer.

Det kan ta opp mot seks uker før symptomene blir synlige. I snitt ender en tredel av tilfellene med dødsfall.

Rundt fire millioner turister besøker nasjonalparken årlig. Videre besøker 70 prosent Yosemite Valley der Curry Village ligger. Dette er første gangen at det er registrert dødsfall på grunn av viruset.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media