SLIK SVARER HAN PRESSEN: Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet (UD), Bjørn Jahnsen, hadde noe spesielle svar da Dagbladet spurte ham om barnebortføring. Foto: Justisdepartementet/Sara Johannessen/Scanpix
SLIK SVARER HAN PRESSEN: Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet (UD), Bjørn Jahnsen, hadde noe spesielle svar da Dagbladet spurte ham om barnebortføring. Foto: Justisdepartementet/Sara Johannessen/ScanpixVis mer

- Slår du fortsatt mannen din?

Det svarte kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet da Dagbladet spurte om bortførte barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):- Slår du fortsatt mannen din?

Slik svarte Utenriksdepartementets informasjonsjef da Dagbladet spurte hva de gjør for bortførte barn.

Justisminister Knut Storberget har plutselig ferie med full skjerming fra media da han blir spurt om svar i samme sak. Like etterpå ringer han selv en journalist i Dagbladet for å fremme sitt syn i en annen sak.

Dagbladets avsløringer om bortførte barn har avdekket kaos og mangel på kontroll hos politiet, Kripos, Utenriksdepartementet og Justisdepartementet.

Samtidig har avsløringene ført til møter mellom journalist og offentlige instanser som ifølge generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold strider med statens kommunikasjonspolitikk.

Tirsdag i forrige uke skrev Dagbladet om Maria som ble bortført til Algerie som ti-åring. Maria tryglet om hjelp fra ambassaden i Algerie som 14-åring, men først fire år senere fikk UD henne hjem. Hun kontaktet den norske ambassaden i Algerie som 17-åring, og forteller at hun fikk beskjed om å komme til ambassaden dagen etter at hun fylte 18 år. Da skulle UD hjelpe henne hjem.

Slik svarte UD I forkant av at Dagbladet skulle omtale denne saken, ringte vi til UD for å be dem svare på kritikken. Etter å ha blitt informert om hva saken dreier seg om, spør kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Bjørn Jahnsen, hva Dagbladet vil ha svar på.

Journalist: - Det har kommet fram en del kritikk mot UD i denne saken som dere selvsagt skal få svare på. Dessuten lurer jeg på om det er vanlig at UD ikke hjelper norske barn i utlandet før de har fylt 18 år.
Bjørn Jahnsen: - Slår du fortsatt mannen din?
Journalist: - Hæ? Hva sa du?
Bjørn Jahnsen: - Slår du fortsatt mannen din?
Journalist: - Spør du meg om jeg slår mannen min?
Bjørn Jahnsen: - Ja. (Pause.) Det var en spøk. Jeg mener, det spørsmålet ditt går jo ikke an å ta seriøst.
Journalist: - Jeg synes faktisk ikke dette temaet er noe man skal spøke med.
Bjørn Jahnsen: - Nei, det synes ikke jeg heller. Bare send mail med spørsmål, så skal vi se på det.

VISER TIL STATENS PRESSEREGLER: Generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, ber Dagbladet gjengi samtalen med UD. Han mener Justisdepartementet bryter egen kommunikasjonspolitikk angående Dagbladets serie om barnebortføring. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
VISER TIL STATENS PRESSEREGLER: Generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, ber Dagbladet gjengi samtalen med UD. Han mener Justisdepartementet bryter egen kommunikasjonspolitikk angående Dagbladets serie om barnebortføring. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Da Dagbladet snakket med Jahnsen i dag, forklarer han hva han mente med samtalen:

Slik mente UD det Kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen i UD sier han oppfattet spørsmålet fra Dagbladet slik:

- Journalisten spurte meg hvorfor UD ikke hjelper barn i utlandet. Jeg oppfattet dette spørsmålet som helt urimelig, da UD selvsagt bistår i en rekke slike saker. Spørsmålet Dagbladet stilte inneholdt et premiss jeg ikke kunne akseptere.

Jahnsen viser videre til at sitatet «Slår De fortsatt din kone/mann» er et kjent ordtak - og at det brukes om ekstremt ledende spørsmål.

- Jeg vil forøvrig presisere at vi har svart på alle spørsmål fra Dagbladet her. Selve saken har UD fulgt opp i lang tid, noe vi også har redegjort for overfor Dagbladet, sier Jahnsen.

- Gjengi samtalen Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, har ikke hørt om denne typen utsagn fra kommunikasjonssjefer i staten tidligere. Han mener Dagbladet bør gjengi samtalen.

- Kommunikasjonssjefer som er satt til å kommunisere med mediene må regne med å bli sitert, sier Kokkvold.

Han opplyser at staten fikk en ny og forbedret kommunikasjonspolitikk i høsten 2009. Der står det blant annet at «åpenhet og medvirkning er grunnleggende verdier».

«Målene er at innbyggerne skal ha tilgang til info om statens virksomhet. Forutsetning er at staten skal vise respekt og imøtekommenhet i sin kommunikasjon,» heter det i dokumentet om kommunikasjonspolitikken som Kokkvold leser fra.

Skal møte medier med respekt Under punktet Mediekontakt 3.6 står dette ytterligere presisert: «Alle medier skal behandles med respekt og åpenhet når de etterspør informasjon.»

- Selv om det ikke er noen særegne regler for UD, må vi kunne forvente at de er like diplomatiske som de andre departementene, sier Kokkvold.

HAR IKKE SVART: Justisminister Knut Storberget har ennå ikke kunnet besvare Dagbladets spørsmål i forbindelse med barnebortføringsserien.
Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
HAR IKKE SVART: Justisminister Knut Storberget har ennå ikke kunnet besvare Dagbladets spørsmål i forbindelse med barnebortføringsserien. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix Vis mer

Han påpeker at vi i Norge har en annerledes offentlighetspolitikk enn den vi kjenner fra Sentral-Europa.

- Her har vi krav på å få vite det vi ønsker å vite, og ikke bare det staten ønsker å oppgi, selv om det åpenbart er noen unntak, sier Kokkvold.

Samtidig presiserer han at mediene ikke må bli for overfølsomme i møte med staten.

- Kommunikasjonssjefer i staten kan i likhet med pressen bli irritert. Det er lov. Og det skal vises en viss romslighet for dette. Men det grunnleggende gjenstår: Gjennom pressen skal allmennheten få kjennskap til interessant, samfunnsmessig materiale, sier Kokkvold.

Storberget måtte skjermes
- så tok han selv kontakt Dagbladet har bedt justisminister Knut Storberget kommentere serien om barnebortføring onsdag, torsdag og fredag i forrige uke uten å ha fått snakke med ministeren ennå.

Fredag påpekte kommunikasjonsrådgiver Steffen Aagedal at han ikke engang kunne sende en tekstmelding til Storberget fordi ministeren var på ferie og måtte skjermes og ikke kunne forstyrres før tidligst mandag. Samtidig ringer Storberget selv til Dagbladets samfunnsavdeling for å kommentere en annen sak.

- Dette er i strid med statens kommunikasjonspolitikk. Og viser det vi vet: at statsråder er mer enn villige til å kommunisere når man mener det er en god sak å kommentere, og mer utilgjengelige når det er ubehagelig, sier Kokkvold.

- Bør være tilgjelgelig Da Dagbladet ber om tilsvar fra Justisdepartementet angående en konkret bortføringssak fredag ettermiddag, kan de ikke svare før mandag ettersom departementet da er stengt.

Kokkvold mener departementene må være tilgjengelig for mediene gjennom hele uken.

DAGEN FØR HUN BLE BORTE: Maria, mamma og stefaren fotografert i mai 2000. Dagen etter tok Marias far henne med på det som skulle bli et åtte år langt opphold i Algerie. Foto: Privat.
DAGEN FØR HUN BLE BORTE: Maria, mamma og stefaren fotografert i mai 2000. Dagen etter tok Marias far henne med på det som skulle bli et åtte år langt opphold i Algerie. Foto: Privat. Vis mer

- Hvordan departementene velger å ordne dette intert, er et problem for departementet og ikke for pressen, sier Kokkvold.

TUNG TID: For to år siden kom Maria tilbake til Norge. Fortsatt tenker hun på tiden i Algerie. Nå prøver hun å finne tilbake til hverdagen. Her på morens terrasse et sted på Vestlandet. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
TUNG TID: For to år siden kom Maria tilbake til Norge. Fortsatt tenker hun på tiden i Algerie. Nå prøver hun å finne tilbake til hverdagen. Her på morens terrasse et sted på Vestlandet. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer