Slår, dytter og lugger hjelpeløse pasienter

Italiensk politi har arrestert sju personer for omfattende voldsbruk mot eldre og hjelpetrengende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syv personer er arrestert etter at politiet gikk til aksjon mot et sykehjem i San Remo i Italia, melder San Remo News.

Personene er mistenkt for omfattende voldsbruk mot pleietrengende pasienter. Blant de arresterte er Rosalba Nasi, som er kona til den italienske politikeren Gabriel Boscetto.

Det var etter at politiet mottok bekymringsmeldinger fra pårørende og ansatte at de åpnet etterforskning på sensommeren i fjor. De etterforsker også to mistenkelige dødsfall ved sykehjemmet.

Avslørt av videobilder Ved hjelp av avlyttingsutstyr og kameraer har politiet avdekket en sjokkerende behandling av hjelpeløse pasienter.

Et sammendrag av noen av disse videoene viser utbredt bruk av slag, dytting og lugging når pasientene skal hjelpes i seng, når de skal komme seg opp av senga og når de skal spise.

Pasientene ser aldri ut til å utgjøre noen trussel mot pleierne. I de aller fleste tilfeller holder de seg helt i ro, mens pleierne river og sliter i dem, og slenger dem rundt som filledukker.

- En skam Tre minutter og tyve sekunder ut i videoen ser vi en pleier helt ut av det blå kjører albuen i hodet på en person som sitter i rullestol på gangen.

LUGGER PASIENTEN:  Her drar pleieren pasienten i håret for å få vedkommende i seng. Foto: Guardia di Finanza Imperia/San Remo News
LUGGER PASIENTEN: Her drar pleieren pasienten i håret for å få vedkommende i seng. Foto: Guardia di Finanza Imperia/San Remo News Vis mer

Litt lenger ut i vidoen bruker en kvinnelig pleier en pute mot ansiktet på en pasient for å få henne til å legge seg ned i senga. Til slutt tar hun tak i bena til pasienten og presser dem mot ansiktet for å tvinge henne til å ligge på rygg.  

Mot slutten av videoen pleieren slår en pasient gjentatte ganger i hodet, hvor formålet ser ut til å få pasienten til å lene seg bakover i rullestolen.

- Det er et smertefullt syn. Eldre mennesker fortjener respekt. At dette kunne skje, etter at pårørende har gitt sykehjemmet sin fulle tillit, er en skam, sier statsadvokat Roberto Cavallone til San Remo News.

GJENTATTE SLAG:  Mens pasienten sitter tilsynelatende helt i ro i rullestolen, slår pleieren personen gjentatte ganger i hodet. Foto: Guardia di Finanza Imperia/San Remo News
GJENTATTE SLAG: Mens pasienten sitter tilsynelatende helt i ro i rullestolen, slår pleieren personen gjentatte ganger i hodet. Foto: Guardia di Finanza Imperia/San Remo News Vis mer