Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår Ebola-alarm i Uganda

Minst 14 døde så langt. Presidenten ber folk om å unngå fysisk kontakt.

DØDELIG VIRUS: 14 personer er så langt døde som følge av et ebolautbrudd i Uganda. Foto: EPA / FREDERICK A. MURPY / CDC / SCANPIX
DØDELIG VIRUS: 14 personer er så langt døde som følge av et ebolautbrudd i Uganda. Foto: EPA / FREDERICK A. MURPY / CDC / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ugandas president Yoweri Museveni ber folk i landet om å unngå fysisk kontakt, etter at det er blitt påvist dødelig Ebola-smitte i hovedstaden Kampala, melder BBC.

Utbruddet startet vest i landet for tre uker siden, og fjorten personer - derav én i hovedstaden - er så langt meldt døde, følge BBC.

President Museveni sier helsemyndighetene forsøker å finne og isolere alle som har hatt kontakt med smittede, i et forsøk på å begrense spredningen.

Han sier videre at folk bør unngå å håndhilse, kysse eller ha sex. Dødeligheten ved smitte er svært høy, opptil 90 prosent.

Lege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet sier de følger situasjonen nøye, men ikke fraråder turistreiser til Uganda.

- Verdens helseorganisasjon har ikke satt noen reiserestriksjoner, og vi forholder oss til dem. Vi anser det ikke som farlig å reise dit, sier Bruun til Dagbladet, og legger til at faren for å bli smittet for turister er liten.

- Smitten går fra person til person, og krever tett kontakt. Det er stort sett familiemedlemmer og helsepersonell som blir smittet, sier hun.

Det første offeret i årets utbrudd var en gravid kvinne i Kibaale-distriktet, nesten 200 km vest for Kampala. Deretter ble det spredt videre i en begravelse, sier president Museveni.

Dette er Ugandas tredje store ebolautbrudd på 12 år. Det største fant sted i 2000, da 425 ble smittet. Halvparten døde, ifølge BBC.

Hvorfor smitten er helt borte i lange perioder av gangen, for så bryte ut i plutselige epidemier, er ikke kjent.

- Vi tror viruset kommer fra noen dyr i villmarka, men vet ikke hvorfor det med ett dukker opp hos mennesker. Det er både svært smittsomt og dødelig. Det er de dårlige nyhetene, sier reiselege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo til Dagbladet.

- Den gode nyheten er at tidligere utbrudd har vist at virusets evne til å framkalle sykdom taper seg fort over tid. Det er ikke noen grunn til å anta at det skal bli annerledes denne gangen, sier Hasle.

Han anmoder folk som skal til Uganda om å unngå akkurat steder med utbrudd.

- Reise ellers i landet er greit, sier Hasle.

Ebola-viruset ble først påvist i det tidligere landet Zaïre, som nå er DR Kongo, i 1976. Sykdommen, kalt ebola-hemoragisk feber, starter som en ukarakteristisk febersykdom, men ender i oppkast, diaré, multiorgansvikt og blødninger fra flere steder på kroppen, ifølge Store norske leksikon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media