Slår elever i nødverge

Tirsdag skjedde to tilfeller av lærervold i Norge, og den ene læreren er anmeldt til politiet. Lærervold skjer i tilspissede situasjoner. Forskere mener tøffere miljø i skolen kan gi økning i vold mot elever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kristendomslærer slo en elev i hodet med en bibel ved Risør ungdomsskole sist tirsdag.

Samme dag ble en elev slått i ansiktet av læreren ved Vålerenga skole i Oslo.

- Lærere provoseres til bristepunktet av stadig mer respektløse barn og unge. Lærervold skjer ofte i ren nødverge. Situasjonene oppstår stadig oftere fordi skolemiljøet blir hardere. Vi må holde et våkent øye med utviklingen, det er grunn til å tro at problemet vil øke, sier atferdsforsker, professor Terje Ogden.

Blir provosert

Professoren sier det er vanskelig å forske på området fordi innraporteringen av voldsepisoder er ufullstendig.

- Lærervold som foregår i det skjulte er selvsagt vanskeligst å få kunnskap om, fordi den bare registreres av de involverte. Volden er ikke alltid framprovosert, forteller han.

Atferdsforskeren mener det åpenbart - i likhet med samfunnet ellers - finnes voldelige og psykisk ustabile mennesker i lærerstanden, men at det ikke er disse som står for de fleste tilfellene av vold.

- De aller fleste lærere føler genuin omsorg for elevene sine, og blir derfor svært nedbrutt hvis de har utøvd vold mot elever. Noen blir sykmeldt, sier Ogden.

Utbrente lærere slår

- Vi har skremmende høye tall for det vi kaller utbrenthetssyndromet. Når lærere etter langvarig press ikke har mer krefter igjen og havner i en tilspisset situasjon, kan det ende med refleksiv vold. Men lærere slår meget sjelden, i hvert fall med overlegg, sier leder i Norsk Lærerlag, Helga Hjetland.

Vold i skolen skjer som oftest i storbyer, og er i første rekke et Oslo-problem. Mange lærere holder ikke ut belastningen.

Ingen avskjediget

Skolesjefen i Oslo, Ragnvald Thilesen, kan ikke huske eksempler på at lærere er avskjediget som følge av vold mot elever. Han opplyser at sex-overgrep og alkohol- og stoffmisbruk er mer vanlige årsaker til avskjedigelse.

- Hvilke rutiner har dere for å fange opp lærere i psykisk ubalanse eller lærere med andre egenskaper som kan gjøre dem voldelige overfor elevene?

- Kolleger og overordnede skal fange opp dem som blir syke eller potensielt farlige. Rektoren har ansvaret for at vedkommede gitt hjelp.