Slår elever i nødverge

Tirsdag skjedde to tilfeller av lærervold i Norge, og den ene læreren er anmeldt til politiet. Lærervold skjer i tilspissede situasjoner. Forskere mener tøffere miljø i skolen kan gi økning i vold mot elever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kristendomslærer slo en elev i hodet med en bibel ved Risør ungdomsskole sist tirsdag.

Samme dag ble en elev slått i ansiktet av læreren ved Vålerenga skole i Oslo.

- Lærere provoseres til bristepunktet av stadig mer respektløse barn og unge. Lærervold skjer ofte i ren nødverge. Situasjonene oppstår stadig oftere fordi skolemiljøet blir hardere. Vi må holde et våkent øye med utviklingen, det er grunn til å tro at problemet vil øke, sier atferdsforsker, professor Terje Ogden.

Blir provosert

Professoren sier det er vanskelig å forske på området fordi innraporteringen av voldsepisoder er ufullstendig.

- Lærervold som foregår i det skjulte er selvsagt vanskeligst å få kunnskap om, fordi den bare registreres av de involverte. Volden er ikke alltid framprovosert, forteller han.

Atferdsforskeren mener det åpenbart - i likhet med samfunnet ellers - finnes voldelige og psykisk ustabile mennesker i lærerstanden, men at det ikke er disse som står for de fleste tilfellene av vold.

- De aller fleste lærere føler genuin omsorg for elevene sine, og blir derfor svært nedbrutt hvis de har utøvd vold mot elever. Noen blir sykmeldt, sier Ogden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utbrente lærere slår

- Vi har skremmende høye tall for det vi kaller utbrenthetssyndromet. Når lærere etter langvarig press ikke har mer krefter igjen og havner i en tilspisset situasjon, kan det ende med refleksiv vold. Men lærere slår meget sjelden, i hvert fall med overlegg, sier leder i Norsk Lærerlag, Helga Hjetland.

Vold i skolen skjer som oftest i storbyer, og er i første rekke et Oslo-problem. Mange lærere holder ikke ut belastningen.

Ingen avskjediget

Skolesjefen i Oslo, Ragnvald Thilesen, kan ikke huske eksempler på at lærere er avskjediget som følge av vold mot elever. Han opplyser at sex-overgrep og alkohol- og stoffmisbruk er mer vanlige årsaker til avskjedigelse.

- Hvilke rutiner har dere for å fange opp lærere i psykisk ubalanse eller lærere med andre egenskaper som kan gjøre dem voldelige overfor elevene?

- Kolleger og overordnede skal fange opp dem som blir syke eller potensielt farlige. Rektoren har ansvaret for at vedkommede gitt hjelp.