Corona

Slår fedmealarm

Ny studie fra USA viser at barnefedme har eksplodert under pandemien. - Det er grunn til å rope et varsku og slå alarm, sier norsk professor.

BEKYMRING: Andelen amerikanske barn med overvekt og fedme har skutt i været under pandemien. Også her hjemme er fagfolk bekymret. Foto: Shutterstock/NTB
BEKYMRING: Andelen amerikanske barn med overvekt og fedme har skutt i været under pandemien. Også her hjemme er fagfolk bekymret. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 69.03% Første dose: 78.07%

Barnefedme er et betydelig problem i USA, som har steget jevnt i omfang fra år til år, helt fram til coronaviruset SARS-CoV-2 festet grepet fra tidlig i 2020 og gradvis lammet samfunnet.

USA er blant landene som virkelig er merket av covid-19-pandemien. Til nå har nær 44 millioner amerikanere fått coronavirusinfeksjon, og pandemien har krevd mer enn 700 000 menneskeliv, viser oppdaterte tall.

Nå viser det seg at pandemien også har hatt svært negativ innvirkning på vektutviklingen hos amerikanske barn og unge.

For andelen amerikanske barn som er overvektige eller har fedme har nådd nye høyder under coronapandemien, viser en ny studie fra det amerikanske smitteverninstituttet CDC, Centers for Disease Control and Prevention.

VAKSINERES: Her får Elin Norheim Nustad (13) coronavaksine. Vide: Bjørn Langsem. Reporter: Jorun Gaarder. Vis mer

Nær doblet

Forskerne har fulgt 432 302 barn og unge i alderen 2-19 år.

Mens andelen overvektige barn i USA økte med 0,07 prosent i måneden før pandemien, var denne endringstakten på hele 0,37 prosent i måneden, altså fem ganger raskere, etter at coronaviruset dukket opp.

Forskerne fant også at den månedlige økningen i kroppsmasseindeks (BMI) var nær doblet, til 1,93 ganger det den var før pandemien.

Mens 19.3 prosent av barna og ungdommene i studien hadde fedme i august 2019, hadde dette tallet steget til 22,4 prosent i august 2020.

«Den nasjonale vektøkningen vil overraske få barneleger, som har advart siden pandemien begynte om sannsynlige effekter av redusert fysisk aktivitet og økt skjermtid», heter det i en artikkel i anerkjente British Medical Journal (BMJ) som har omtalt den ferske CDC-studien.

Denne bekymringen deles også av norske leger.

CORONATEST: Det er flere ting du må tenke på når du skal ta en coronatest selv. Vi viser vi deg hvordan det skal gjøres. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Frykter økning

Pétur Benedikt Juliusson er barnelege, forsker, professor ved Universitetet i Bergen og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI).

I en årrekke har han både forsket på og behandlet barn med overvekt.

Han betegner funnene i den nye studien fra CDC som « interessante».

- Vi har ikke per dags dato sammenliknbare tall her i Norge, men vi jobber med å få på plass tall fra overvektsklinikkene og også fra kommunene for å se hvordan pandemien har påvirket vektutviklingen til norske barn, sier Juliusson og fortsetter:

- Vi frykter at den sårbare gruppa av barn med overvekt, fedme og alvorlig fedme har hatt økte utfordringer i pandemitida. Forhåpentlig vil vi kunne finne ut om dette stemmer i løpet av vinteren.

Han legger imidlertid ikke skjul på at det er grunn til bekymring.

- Vi som jobber på overvektspoliklinikkene har merket at pandemien har vært utfordrende for noen barn og unge med tanke på vektutviklingen, men ikke for alle, sier professoren.

BEKYMRET: Professor Pétur Benedikt Juliusson. Foto: UiB
BEKYMRET: Professor Pétur Benedikt Juliusson. Foto: UiB Vis mer

- Ending i «normalen»

Juliusson håper likevel at pandemiens effekt på barnas kroppsmasseindeks (BMI) ikke er like stor som i USA, i og med at færre har vært smittet i Norge og at tiltakene derfor ikke har vært like omfattende her.

- Det er likevel klart at en situasjon, hvor foreldrene har vært mer hjemme og hvor barna i periodevis har hatt hjemmeskole, har ført til en endring i «normalen» som har påvirket vanene våre og livsstilen vår. Dette kan selvsagt ha negative, men også positive sider. Mer passivitet og mer kosespising kan være en utfordring, men også mer tilstedeværelse av voksne, som passer på hensiktsmessig livsstil, kan være et positivt element, sier Juliusson.

Jøran Hjelmesæth er leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo.

Han betegner den nye CDC-studien som en «viktig rapport».

- Studien bekrefter enkelte tidligere studier, men, ikke minst, bekrefter den det mange av oss helsearbeidere har fryktet - at sosial isolasjon som følge av covid-19 kan føre til helseskadelig vektøkning, relatert til økt kaloriinntak og nedsatt fysisk aktivitet, sier Hjelmesæth.

MARERITT: En 19-åring fra USA våknet opp til et mareritt etter at hun ble coronasyk samtidig som hun gikk på legemiddelet isotretionin. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Rope varsku

Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at 25 prosent av norske gutter og 20 prosent av jentene i ungdomsskolen er overvektige eller har fedme. På videregående er 27 prosent av guttene og 25 prosent av jentene overvektige eller har fedme.

- Konsekvensen av dette er at flere norske barn og unge risikerer å ta med seg et fedmeproblem inn i voksenalderen med økt risiko for tidlig død og fedmerelaterte følgesykdommer som type 2 diabetes, hjerte- og karsykdommer og enkelte kreftformer, sier Hjelmeseth og legger til:

- Så ja, det er grunn til å rope et varsku og slå alarm.

- Hva kan gjøres for å dempe disse skadevirkningene av pandemien, som sannsynligvis også er skjedd i Norge?

Professoren understreker viktigheten av at kommunehelsetjenesten må identifisere barn og unge som har hatt en ugunstig vektutvikling, spesielt for dem som hadde overvekt eller fedme før pandemien.

- Tjenesten må gi råd til foreldre og barn om hvordan de kan stoppe den negative utviklingen og henvise barn med alvorlig fedme til spesialisthelsetjenesten, sier Hjelmesæth.

LONGCOVID: Hilde Demroen (45) og sønnen hennes Edwin (6) fikk påvist coronaviruset i slutten av mars i år. Begge to er fortsatt preget. REPORTER: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Dagbladet. VIDEO: Kristin Svorte. Vis mer

«Wake-up call»

Han mener spesialisthelsetjenesten nå må forberede seg på økt antall henvisninger av barn og unge med alvorlig fedme som trenger spesialisert behandling og oppfølging.

- Dette bør være en «wake-up call» for norske politikere, og jeg vil gjerne utfordre Støres nye regjering til å utnytte muligheten den har til å iverksette strengere strukturelle tiltak for å begrense skadevirkningene av covid-19, sier Hjemesæth

Han ser for seg økte avgifter på usunne sukker- og kaloririke matvarer og reduserte avgifter på sunne matvarer som frukt, grønt og grove kornprodukter som mulige tiltak.

Han ser også gjerne at myndighetene, ved lov, sørger for full stans av markedsføring av usunn mat til barn og unge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer