Coronavirus i Norge:

Slår full alarm om grense-testing

Nye tall, møtereferater og en bekymringsmelding fra Oslo kommune belyser kaoset knyttet til tiltaket om obligatorisk testing. Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, slår full alarm.

KRITISK: Tiltaket om obligatorisk testing har skapt kaos. Byrådsleder Raymond Johansen er svært kritisk. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KRITISK: Tiltaket om obligatorisk testing har skapt kaos. Byrådsleder Raymond Johansen er svært kritisk. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 59 900 +431
innlagt 125 +1
døde 543 +18
påvist smittet 96 900 000+694.1K
døde 2 070 000 +17.5K
Se mer

Helsedirektør Bjørn Guldvog har opplyst om sprengt kapasitet ved grensestasjoner som følge av tiltaket om obligatorisk testing. Grensekommuner har derfor blitt bedt om å sende de reisende videre for test i oppholdskommunen.

Nå slår Oslo kommune alarm om at de ikke får beskjed om hvem som ikke tester seg på flyplassene, og dermed ikke har mulighet til å følge dem opp.

- Det er ikke godt nok at man ikke klarer å stoppe denne lekkasjen. Vi er nødt til få oversikt, for dette holder rett og slett ikke. Vi vet at importsmitte er en betydelig utfordring, men lar likevel reisende gå rett gjennom flyplassen uten å teste seg, sier byrådsleder i Oslo kommune, Raymond Johansen, til Dagbladet og fortsetter:

- Dette vil ikke folk ha forståelse for når konkursene raser i byen, ungdomsskoler og videregående skoler har rødt tiltaksnivå og Oslo har hatt sosial nedstenging siden november. Folk er utslitte.

FØLGER SITUASJONEN: - Vi må få ned smitten for at vinteren og våren skal bli lettere, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet, samtidig som han forsvarer regjeringens strenge tiltak. Video: Andresen og Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Nye tall

Det stilles strenge krav til personer som ankommer Norge fra røde land: De skal framvise attest på negativ coronatest i løpet av de 72 siste timene før ankomst, de skal registrere navn, kontaktopplysninger, karantenested og eventuelt arbeidsgiver, og de skal teste seg ved grensestasjoner, eller i oppholdskommune innen 24 timer etter ankomst.

Nye tall som Dagbladet har mottatt fra Ullensaker kommune viser imidlertid at nær halvparten av dem som ankom Gardermoen fra utlandet i perioden 2. til 7. januar, valgte å ikke teste seg på flyplassen. Dette omfatter hele 6256 personer. Det var VG som omtalte tallene først.

Testing på Gardermoen

Totalt ankom 14 826 reisende Gardermoen fra utlandet i perioden 2. til 7. januar. Bare 8570 personer valgte å teste seg, og blant dem ble det registrert 131 smittetilfeller.

  • 2. januar: 2444 passasjerer, 1420 testet.
  • 3. januar: 4110 passasjerer, 1923 testet.
  • 4. januar: 2854 passasjerer, 1726 testet.
  • 5. januar: 1732 passasjerer, 1275 testet.
  • 6. januar: 1755 passasjerer, 1112 testet.
  • 7. januar: 1931 passasjerer, 1114 testet.

Kilde: Ullensaker kommune.

Sprengt kapasitet

I møtereferatet fra møte i Beredskapsgruppa for biologiske hendelser 6. januar, som Dagbladet har fått tilgang på, går det fram at helsedirektør Bjørn Guldvog slo alarm om at pågangen ved flere grensestasjoner har vært større enn kapasiteten. Dette gjaldt særlig Oslo Lufthavn Gardermoen og grenseovergangen ved Svinesund.

Sprengt kapasitet har medført køer og trengsel ved grensestasjoner. Derfor har Helsedirektoratet nå bedt de ansvarlige kommunene om å presisere overfor politi og helsepersonell på grenseovergangene at «dersom det er tilløp til trengsel, er det bedre at folk forlater området og reiser hjem til sin kommune for å bli testet der», opplyste Guldvog i møtet.

Fredag 8. januar hadde Oslo kommune fått nok, og sendte en bekymringsmelding til regjeringen, viser et dokument som Dagbladet har fått tilgang på. I bekymringsmeldingen skrev de blant annet at de ville «uttrykke bekymring for at det fortsatt er smutthull i regelverket som kan innebære en betydelig smitterisiko».

SKJENKESTOPP: Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo sier at skjenkestoppen i kommunen kan bli videreført etter 14. desember. Reporter: Frode Andresen. Foto: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer

Bekymring

Kommunen opplyste også i bekymringsmeldingen at de ikke har «anledning til å følge opp at de reisende faktisk gjennomfører en test innen 24 timer, dersom de ikke tester seg på grensa».

- Vi i kommunene har ikke oversikt om hvem som tester seg og hvem som ikke tester seg på flyplassene. I dag kan reisende fra røde land bare gå forbi testkøen på Gardermoen uten at vi får beskjed om at vedkommende skal testes av kommunen, sier arbeids- og sosialbyråd i Oslo kommune, Rina Mariann Hansen, til Dagbladet.

Hun forteller at de også frykter at mange av dem som ankommer Oslo, ikke gjennomfører karantene på et karantenehotell, men heller på karantenesteder som ikke er egnet. For eksempel nevner hun brakkerigger eller boliger som ikke oppfyller myndighetenes krav til karantenested.

- Vi er bekymret. Både Norge og Oslo er sårbare for importsmitte. Dette så vi da skituristene ankom Norge fra alpene i vinterferien, da folk ankom Norge i sommerferien og da arbeidspendlere og -innvandrere ankom Norge i høst. Oslo-folk har betalt dyrt for importsmitte: 35 000 er arbeidsledige og åtte av ti utelivsbedrifter sier at de frykter konkurs. Derfor kan vi ikke ha det slik at det er mulig å omgå tiltak mot importsmitte.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Nakstad svarer

Testgeneral og assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, uttaler til Dagbladet at det i oppstartsfasen er lagt til rette for at dem som ikke får testet seg på flyplassen, kan gjøre det i oppholdskommunen.

- Testen skal være antigen hurtigtest eller PCR-test, og man må kontakte kommunen eller et testsenter for å få gjennomført testing. Etter hvert vil vi ha kapasitet til å teste de fleste på grensen. Det gir store fordeler for den enkelte passasjer som får svar på testen etter kort tid, sier Nakstad til Dagbladet.

Tiltaket om obligatorisk testing ble hovedsakelig innført for å hindre eller bremse import av den muterte britiske virusvarianten.

- Mange smitteførende personer har blitt fanget opp ved grensetesting de siste dagene og ordningen forbedres hver dag. Ordningen er også tilpasset risiko for medbrakt smitte og behovet for å kunne påvise muterte virusvarianter, sier Nakstad.

Hastemøter

Lørdag meldte Dagbladet at testgeneral Nakstad og Styringsgruppa for TISK avholdt to hastemøter om obligatorisk testing 2. og 4. januar, ifølge møtereferater som Dagbladet har fått tilgang på.

I møtene ble det blant annet uttrykt bekymring knyttet til laboratoriekapasitet som følge av den obligatoriske testingen. Helsedirektoratet har derfor sendt brev til kommunene, hvor de bes om å hovedsakelig benytte seg av hurtigtester heller enn PCR-tester.

Også i disse møtene ble plassmangel og kapasitetsutfordringer ved grensestasjoner diskutert.

Opposisjonen har krevd obligatorisk testing på grensa i månedsvis. Regjeringen og helseminister Bent Høie har hovedsakelig argumentert mot dette tiltaket fordi det medfører kapasitetsutfordringer og at det kan være vanskelig å håndheve. Tiltaket ble likevel innført 2. januar etter at Helsedirektoratet anbefalte det for å hindre eller bremse import av den muterte britiske virusvarianten.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Håndheving

Justisminister Monica Mæland har uttalt til Dagbladet at kommunene vil ta stikkprøver for å forsikre seg om at reisende overholder testplikten.

- Målet er selvsagt at vi skal håndheve dette. De aller fleste skal kunne testes ved ankomst, mens resten må teste seg innen 24 timer etter ankomst i kommunene hvor de skal oppholde seg i karantenetida, sa Mæland til Dagbladet og fortsatte:

- Kommunene kommer til å ta stikkprøver basert på innreiseregistreringen som de reisende gjennomfører. Dette for å sikre at alle faktisk tester seg. Det er jo slik at politiet får tips om personer som ikke respekterer reglene, og da risikerer man saftige bøter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer