Klima

Slår full alarm

233 tidsskrifter går mandag sammen i et felles opprop for å be verdens ledere om å ta umiddelbare grep mot klimakrisa for å beskytte liv og helse.

- TA GREP: Over 200 tidsskrifter publiserer mandag en lederartikkel som oppfordrer verdensledere om å ta grep mot klimaendringer. Foto: NTB / AP Photo/Noah Berger
- TA GREP: Over 200 tidsskrifter publiserer mandag en lederartikkel som oppfordrer verdensledere om å ta grep mot klimaendringer. Foto: NTB / AP Photo/Noah Berger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lederartikkelen som ble publisert i medisin- og helsetidsskrifter verden over - deriblant anerkjente The Lancet og the New England Journal of Medicine - peker på sammenhengen mellom klimakrisa og en rekke negative helseeffekter.

- Ta umiddelbare grep

Den blir publisert i forkant av FN-konferansen COP26 om klimaendringer i Glasgow i november - det største klimatoppmøtet siden Paris i 2015.

«I forkant av disse avgjørende møtene oppfordrer vi - redaktører i tidsskrifter over hele verden - til å ta umiddelbare grep for å holde gjennomsnittlig global temperaturøkning under 1,5 grader, stoppe ødeleggelsen av natur og beskytte helsen», heter det i lederen.

Redaktørene tar til orde for at både hetedødsfall, dehydrering, tap av nyrefunksjon, hudkreft, psykiske problemer, allergier og hjerte- og lungesykdom kan forårsakes av klimakrisa.

KLIMABRØLET: Her brøler de for klima utenfor Stortinget 27. august 2021. Video: Klimabrølet / Dagbladet TV Vis mer

Frykter katastrofal skade

«Vitenskapen er entydig - en global økning på over 1,5 grader over gjennomsnittet i førindustriell tid og tapet av biologisk mangfold, kan føre til katastrofal skade på helse som vil bli umulig å reversere», heter det videre.

Ifølge det anerkjente medisinske tidsskriftet British Medical Journal (BMJ), er det unikt at så mange tidsskrifter går sammen i et felles opprop, noe som viser «alvorlighetsgraden av klimaendringene som verden nå står overfor».

Fiona Godlee, sjefredaktør for British Medical Journal og én av medforfatterne bak lederartikkelen, sier følgende:

- Helseeksperter har stått i frontlinja for covid-19-krisa, og de er forente i advarselen om at å overstige 1,5-gradersmålet og tillate fortsettelsen av ødeleggelse av naturen, vil føre til den neste, langt dødeligere krisen, sier hun, ifølge The Guardian.

DYSTERT: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) er bekymret over menneskeskapte klimautslipp, men er glad for at forskningen er så sikker. REPORTER: Line Fransson. VIDEO: Magnus Paus. Vis mer

«Den største trusselen»

Parisavtalen har som mål å holde den globale oppvarmingen godt under 2,0 grader og forsøke å begrense den til 1,5 grader. I lederartikkelen heter det at «den største trusselen mot den globale folkehelsen er verdensleder som fortsetter å unnlate å holde den globale temperaturøkningen under 1,5 grader».

De ber om at rikere nasjoner må handle raskere og gjøre mer for å støtte landene som allerede er rammet av klimaendringer.

«2021 må være året verden endrer kurs - vår helse er avhengig av det», heter det i lederen.

Temperaturen på jorda har allerede økt med rundt 1,2 grader siden førindustriell tid. For å nå målet om 2 grader må utslippene kuttes med 45 prosent innen utgangen av tiåret vi er i nå i forhold til 2010, ifølge FNs klimapanel IPCC. Parisavtalen ble undertegnet i desember 2015 av 196 nasjoner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer