Corona i Kina:

Slår full alarm

Smitten stiger i den kinesiske byen Xi'an. Fullt mulig at smitten er under kontroll i slutten av januar, hevder medisinsk ekspert.

STIGENDE SMITTE: Smitten stiger i den kinesiske byen Xi'an. Foto: Imagine China/REX
STIGENDE SMITTE: Smitten stiger i den kinesiske byen Xi'an. Foto: Imagine China/REX Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Mandag har Kina registrert landets høyeste daglige antall symptomatiske coronatilfeller siden slutten av mars 2020. Med 162 nye smittede har landet, som i lang tid har slått hardt ned på nye utbrudd, opplevd en økning de siste dagene.

Av de 162 nye smittede, er 150 av tilfellene registrert i byen Xi'an nord i Kina, til tross for at de i forrige uke innførte portforbud i byen som huser 13 millioner innbyggere. Det skal ikke være mistanke om at det er omikron-varianten som er påvist blant de 162 smittede, men byen har likevel tatt flere grep for å dempe smitten.

Obligatoriske testdager har blitt innført og hundrevis av helsearbeidere ble utplassert for å oppdage nye virusinfeksjoner, skriver The Guardian. Samme avis skriver at byen også har lansert en desinfeksjonskampanje hvor ansatte sprøyter patogendrepende midler på overflater, veier og bygninger i byen.

GREP: Helsepersonell desinfiserer poser med grønnsaker som deles ut til innbyggerne i Xi'an. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock
GREP: Helsepersonell desinfiserer poser med grønnsaker som deles ut til innbyggerne i Xi'an. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock Vis mer

45 000 frivillige

I tillegg har det blitt satt opp rundt 3000 teststasjoner for at innbyggerne skal få testet seg, og over 45 000 medisinske frivillige har sagt seg villig til å bidra for å dempe smittespredningen i byen. Etter at byen innførte strenge regler, ble det også bare lov for én i hver husstand å forlate hjemmet for å kjøpe inn det mest nødvendige.

Kinesiske medier skal ifølge The Guardian ha rapportert om helsepersonell som led av hovne hender etter å ha utført hundrevis av tester i kulda i Xi'an.

Direktør for institutt for forebygging og kontroll av infeksjonssykdommer ved instituttet i byen, Zhang Yi, sier i en uttalelse at hovedårsaken til den økte smitten var flere tilfeller som ble oppdaget ved obligatorisk testing.

Myndighetene har nå utplassert sikkerhetspersonell for hver 10. beboer i 283 lukkede områder i byen som tilbyr «dør-til-dør»-hjelp.

Den medisinske eksperten Zhang Boli sa i en uttalelse søndag at han så det som svært sannsynlig at det var mulig at utbruddet kunne være under kontroll i slutten av januar.

FESTSTEMNING: Livet har gått tilbake til normalen for de fleste i Wuhan. Video: Weibo/Twitter. Foto: Tingshu Wang / Reuters / NTB Vis mer

Skaper hodebry

De siste dagers utvikling i Kina er neppe godt nytt for alle som skal følge de olympiske lekene i februar. 4. februar skal OL avholdes i Beijing, og det er allerede klart at lekene kommer til å bli avholdt under et strengt smitteregime, slik som i sommer da Tokyo arrangerte OL.

I slutten av november uttalte talsmann for utenriksdepartementet Zhao Lijian bekymring for den nye varianten.

– Jeg tror definitivt virusvarianten kan føre til utfordringer knyttet til forebygging og kontroll, sa Lijan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer