Slår full alarm

Fagforeningen Royal College of Nursing (RCN) med over 465 000 medlemmer krever umiddelbare tiltak for å få bukt med omikronvarianten, og uttrykker bekymring for høyt sykefravær i det engelske helsevesenet.

FEMTE BØLGE: Smitten har økt kraftig i Storbritannia den siste tida. Her fra Oxford Street i London 28. desember. Foto: REUTERS/Toby Melville/File Photo
FEMTE BØLGE: Smitten har økt kraftig i Storbritannia den siste tida. Her fra Oxford Street i London 28. desember. Foto: REUTERS/Toby Melville/File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Omikronvarianten har for alvor gjort sitt inntog i Storbritannia - hvor det ble registrert rekordhøye smittetall de siste dagene av 2021.

Det høye smittetrykket har også satt fart på sykehusinnleggelsene. Torsdag var det over 11 000 coronapasienter innlagt på britiske sykehus - det høyeste tallet siden mars.

Medisinsk direktør Stephen Powis i det britiske helsevesenet (NHS) har bedt sykehusene om å «forberede seg på det verste» i tida som kommer.

- På grunn av det høye smittetallet og det økende antallet sykehusinnleggelser, er helsevesenet nå på krigsfot, sa han forrige uke.

For å øke sykehuskapasiteten er åtte britiske sykehus uvidet med midlertidige feltsykehus. Hvert av feltsykehusene kan huse rundt 100 ekstra pasienter i tillegg til de sykehusene har kapasitet til.

NEDSLÅENDE BESKJED: Medisinsk direktør Stephen Powis i det britiske helsevesenet (NHS) har bedt sykehusene om å «forberede seg på det verste». Foto: NTB / TOBY MELVILLE / POOL / AFP
NEDSLÅENDE BESKJED: Medisinsk direktør Stephen Powis i det britiske helsevesenet (NHS) har bedt sykehusene om å «forberede seg på det verste». Foto: NTB / TOBY MELVILLE / POOL / AFP Vis mer

Brev til helseminister

Flere sykehus er imidlertid hardt presset, og i et brev til helseminister Sajid Javid i Storbritannia, roper fagforeningen Royal College of Nursing (RCN) varsko om sykefravær i helsevesenet.

I brevet heter det at helsesektoren i England ikke har kapasitet til høyere sykefravær, og at det derfor må iverksettes tiltak umiddelbart for «en mer forsiktig tilnærming» til omikronvarianten, skriver Sky News.

Videre stilles det spørsmål ved variasjonen i tiltakene i Storbritannia. Skottland, Wales og Nord-Irland har i stor grad strengere restriksjoner enn England.

«Det er forvirrende og bekymringsfullt at ulike myndigheter i Storbritannia har iverksatt forskjellige regler og forskrifter for å håndtere pandemien (...). Sykepleiere stiller spørsmål ved graden av variasjon mellom myndighetenes tiltak», heter det i brevet.

CORONA: Statsminister Jonas Gahr Støre og tidligere statsminister Erna Solberg deltok i NRKS «Politisk kvarter» mandag 3. januar for å diskutere landets smittesituasjon og de nåværende tiltakene. Video: NRK Vis mer

Nye tiltak

I Skottland har myndighetene gjeninnført énmetersregelen på serveringssteder og andre offentlige steder innendørs som treningssentre og museer. Nattklubber stenges i tre uker, unntatt nattklubber som er i tilknytning til puber og der gjestene kan sitte til bords, ifølge BBC.

I Nord-Irland ble det fra mandag forrige uke bare tillatt med bordservering på utesteder, det er bare tillatt at personer fra maks tre husholdninger kan være samlet sosialt, og på arbeidsplassen må alle ha minst to meter avstand.

Også i Wales er tometersregelen gjeninnført sammen med påbud om bordservering og utvidet krav om munnbind flere steder, for å nevne noen tiltak.

Krisetilstand

Statsminister Boris Johnson uttalte mandag at han mener sykehusene i landet vil havne under et betydelig press de kommende ukene på grunn av økning i smittetilfeller.

Flere sykehus har erklært krise etter at det britiske helsevesenet (NHS) advarte om krisetilstand i mangelen på ansatte i helsevesenet og det økende presset.

Landets fagforening har uttalt seg og sagt at helsevesenets ansattes fravær i England doblet seg i løpet av de to ukene før boxing day, som følge av corona.

Minst 50 000 ansatte i NHS var borte fra jobben fredag, og mange av dem var i coronaisolasjon.

Administrerende direktør i NHS, Matthew Taylor, har også uttalt at «i mange deler av helsevesenet er vi for tiden i en krisetilstand».

- Vi ser på løsninger for å få flyttet personell til de sykehusene som er hardest rammet, sa Johnson mandag da han besøkte et vaksinesenter.

VAKSINESENTER: Storbritannias statsminister Boris Johnson besøkte et vaksinesenter i Aylesbury mandag. Foto: Steve Parsons / AP / NTB
VAKSINESENTER: Storbritannias statsminister Boris Johnson besøkte et vaksinesenter i Aylesbury mandag. Foto: Steve Parsons / AP / NTB Vis mer

- Det er ingen tvil om at omikron vil fortsette å herje over hele landet. Jeg tror vi må erkjenne at presset på NHS og på sykehusene kommer til å bli betydelig i løpet av de neste ukene, sa Johnson.

Chris Hopson, administrerende direktør for NHS Providers, har uttalt at det flere steder også er erklært intern krise fordi sykepleien ikke er på det nivået som vansligvis kan forventes. Forventningene kommer til tross for at flere jobber doble vakter og sliter seg ut på jobb.

- Fortsette slik vi gjøre

Chris Hopson, administrerende direktør for NHS Providers, som representerer helseforetak, sa "en rekke truster over hele landet har erklært interne kritiske hendelser de siste dagene".

Johnson antydet også at det trolig ikke blir noen innstramming i coronatiltakene.

- Veien videre for landet vårt er å fortsette slik vi gjør nå. Vi vil vurdere situasjonen fortløpende, sa han.

Over 33 millioner mennesker i Storbritannia har fått en tredje dose coronavaksine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer