Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår full utrydningsalarm for den ikoniske antilopen. Dette kan være de tre siste

- Vil tape kampen for overlevelse.

ADDAX: Nye undersøkelser slår fast at dette kan være de tre siste individene av arten Addax som lever utenfor fangenskap. Foto: Sahara Conservation Fund
ADDAX: Nye undersøkelser slår fast at dette kan være de tre siste individene av arten Addax som lever utenfor fangenskap. Foto: Sahara Conservation Fund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De tre antilopene på bildet, kan være de siste tre individene av arten Addax som eksisterer utenfor fangenskap. Det slår en ny rapport fra Sahara Conservation Fund fast.

Etter å ha gjort omfattende søk med fly over store områder som blir regnet som perfekt habitat for antilopen, fant organisasjonen ingenting. Det var først når de tok seg ned på bakkenivå, og fulgte spor i over 10 kilometer at tre individer ble oppdaget.

Nå slår de alarm.

- Vi er vitne til utryddelsen av denne ikoniske arten som en gang vandret steppene i hopetall. Dersom vi ikke griper inn umiddelbart, vil den tape kampen for overlevelse mot ulovlig krypskyting og fordi den mister habitatene sine, sier Jean-Christophe Vié, leder for Verdens naturvernunion IUCNs kommisjon som gir råd om tekniske sider ved bevaring av biologisk mangfold ifølge BBC.

Krig Forrige gang det ble gjort en omfattende undersøkelse i 2010, ble det funnet omlag 200 dyr i Sahara og Sahel, men da det tilsvarende søket ble gjort i år dukket altså bare tre opp.

En av hovedårsakene til at arten er i ferd med å forsvinne for godt, er urolighetene i området. Først og fremst konflikten i Libya som for alvor blusset opp i 2011.

I tillegg kommer stridigheter i Mali og Nigeria, samt store inngrep fra oljeselskaper. Iflscience skriver at soldater postert ved slike oljeanlegg har hatt for vane å skyte antilopene.

Det er anslått at omlag 600 av arten befinner seg i fangenskap ulike steder i verden. Håpet er nå at noen av disse kan introduseres til de tradisjonelle habitatene for å sikre artens overlevelse.

Massedød Det er ikke bare i Afrika at antilopene dør i hopetall. I Kasakhstan ble det i fjor registrert massedød blant landets saiga-antiloper.

Fenomenet ble først beskrevet som et mysterium, men forskere har etterhvert funnet ut mer om hvorfor antiloper ligger strødd utover landets stepper, ifølge Live Science.

Forskere vet nå at en bakterieinfeksjon har spilt en stor rolle, men det er fortsatt et mysterium hvorfor disse bakteriene, som til vanlig er harmløse, har gjort et så grovt innhogg i den totale bestanden.

- Omfanget av denne massedøden, og hvor fort det har gått, ved at den sprer seg til hele flokken, har aldri blitt observert for noen annen art, sa geologen Steffen Zuther som har forsket på massedøden. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!