Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus

Slår karantenebryterne: - Ingenting å spise

Indias statsminister har innført portforbud i hele landet for å begrense coronasmitten. Politiet er svært strenge med dem som bryter portforbudet.

INDIA: I verdens nest mest folkerike land har politiet innført nye type straffer for å hindre folk i å gå ut døren. Video: AP/CNN/KAMERONE / Dagbladet TV 26. mars 2020 Vis mer

Ved midnatt, lokal tid, natt til onsdag, innførte Indias statsminister, Narendra Modi, portforbud for alle landet 1,3 milliarder innbyggere med umiddelbar virkning.

- Hele landet vil være under portforbud, totalt portforbud. For å redde India, for å redde hver eneste innbygger, deg, familien din. Alle gater, alle nabolag er underlagt portforbud, var budskapet til statsministeren, som ble framført på tv.

Portforbudet vil i utgangspunktet vare i 21 dager. Statsministeren ba innbyggerne om å ikke få panikk, men beskjeden førte ifølge BBC til at folk stormet inn i butikker for å hamstre mat.

Det førte siden til at statsministeren gikk ut på Twitter og ba om en slutt på dette, før han skrev at myndighetene ville sørge for at nødvendige varer var tilgjengelige.

Det er uklart om innbyggerne får lov til å forlate hjemmene sine for å gå i butikken eller for å skaffe andre nødvendige varer.

Samfunnskritisk personell er unntatt portforbudet.

MOSKVA: Denne uka besøkte Russlands president Vladmir Putin coronapasienter i Moskva. Der ble han advart av sjefslegen. Reporter: Emilie Rydning. Video: KameraOne Vis mer

Politiet bruker vold

Til tross for at alle innbyggerne er beordret til å holde seg hjemme, er det flere som fortsatt er ute i gatene. Politiet skyr få midler når det kommer til avstraffelse av dem som bryter portforbudet.

Videoer viser politimenn som slår innbyggere med pinner og klasker til dem i ansiktet med hanskekledde hender. Flere av dem som oppholder seg ute blir også tvunget til å gjøre knebøy, armhevinger eller å stå hodet mellom knærne.

En av innbyggerne, Alok Barman, forteller at politiet brukte vold mot ham da han var utenfor hjemmet sitt.

- Noen av hjemmene jeg jobber i betalte meg penger, og jeg tenkte at det beste var å få mat i huset. Men politiet angrep oss med pinner og slo oss. Nå har vi ingenting å spise, sier han til en lokal tv-kanal ifølge New York Post.

New Delhi-politiets talsperson, Anil Mittal, nekter imidlertid for at politiet bruker vold mot innbyggerne, til tross for at det finnes videodokumentasjon.

PORTFORBUD: Veiene i India er nærmest tomme etter at coronaviruset førte til strenge tiltak. Foto: NTB scanpix
PORTFORBUD: Veiene i India er nærmest tomme etter at coronaviruset førte til strenge tiltak. Foto: NTB scanpix Vis mer

Frykter smitte i sårbare land

Det har totalt vært bekreftet 602 smittede i landet, samt 13 dødsfall.

FNs generalsekretær António Guterres sa onsdag i en appell at hele menneskeheten er truet som følge av pandemien. Han ba om at global dugnad og bidrag til en hjelpepakke på 2000 milliarder dollar.

- Dersom vi ikke straks handler, frykter jeg at viruset vil få fotfeste i de mest sårbare landene, for deretter å gjøre hele verden sårbar når det fortsetter å sirkulere verden rundt, uten å ta hensyn til grenser, sa han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!