Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår knallhardt ned på gigantisk turistproblem

Har fått nok av turister som tar seg til rette på Sardinia.

STRANDTYVER: Myndighetene på Sardinia har sett seg lei av turister som tar seg til rette på strendene deres. Det fikk en britisk turist smertelig erfare denne uka. Her et bilde fra Nuoro-provinsen på øya. Foto: Hemis / NTB Scanpix
STRANDTYVER: Myndighetene på Sardinia har sett seg lei av turister som tar seg til rette på strendene deres. Det fikk en britisk turist smertelig erfare denne uka. Her et bilde fra Nuoro-provinsen på øya. Foto: Hemis / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan kanskje virke som en bagatell, men for myndighetene på Sardinia er det ramme alvor.

Den autonome italienske regionen har nylig satt i gang en kampanje som skal få bukt med et spesifikt turistproblem.

Det fikk en britisk turist nylig smertelig erfare, skriver britiske Telegraph.

Store bøter

Turisten, en mann i 40-åra, fikk nemlig en bot på 1032 euro - rundt 9800 kroner - for å ta med seg sand fra en strand på Sardinia.

I fjor skal omtrent fem tonn med sand ha blitt beslaglagt fra turister, skriver Telegraph.

At så mye sand forsvinner fra de pittoreske strendene på Sardinia, er rett og slett blitt et miljøproblem på øya med rundt 1,6 millioner innbyggere.

Den britiske 40-åringen skal ha gjort som så mange andre turister: fylt en tom plastflaske med sand fra en stand nær Olbia nordøst på øya.

Da ble han tatt av politiet, og deretter bøtelagt.

Advarer borgere

Problemet har blitt så stort at selv den tyske ambassaden i Italia Roma fraråder sine borgere mot å ta med seg sand fra Sardinia.

«Sardinia har noen av de vakreste strendene i Italia, men å ta sand, steiner og skjell utgjør et alvorlig miljøproblem. Det er forbudt. Du kan bli bøtelagt i størrelsesorden fra 500 euro til 3000 euro. La sanden være der den bør være», heter det i en uttalelse fra ambassaden, ifølge Telegraph.

Loven som straffer «sandtyver» med bot, trådte i kraft 1. august i fjor.

Etter at loven trådte i kraft, ble fire turister fersket med sand på flyplassen etter at bagasjen gikk gjennom røntgenmaskinene i sikkerhetskontrollen, skriver BBC.

MOTSTAND: Mens nordmenn og andre besøkende soler seg, spiser is og bader, har turismen i Mallorca gjort livet vanskeligere for mange av de lokale beboerne. Boligprisene skrus opp, gatene fylles av utenlandske turister, og flere mener at den opprinnelige kulturen går tapt. Manel Domènech er en av innbyggerne i Palma de Mallorca som håper på en helom... Vis mer

Patruljerer strendene

Lokale innbyggere på øya har som følge av sandtyveriene begynt å patruljere strendene, for å forsikre seg om at ingen turister nasker med seg sand fra øya.

Innbyggere har også etablert en Facebook-side med navn «Sardinia blir ranet og plyndret», ifølge The Guardian.

Der heter det blant annet: «Med unnskyldningen om at de ønsker en suvenir, tar turister hvert år noe fra øya som naturen har brukt millioner av år på å skape».

«Strandtyver»

Det er de forskjellige sandtypene på Sardinia som skal være spesielt forlokkende for turister, skriver Telegraph.

Noen av øyas strender har silkehvit sand, andre har sand som er nær rosafarget.

Det er derfor Verdens naturfond (WWF) også har meldt seg på i kampen for å bukt med problemet.

De har lansert en kampanje med det krasse slagordet «Strandtyver - å ta sand er tyveri», ifølge Telegraph.