Barnevern

Slår krisealarm om barnevernet

AP, SV og SP krever redegjørelse fra statsråden. - Vi er sterkt bekymra for norske barnevernsbarn og deres nærmeste.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 34 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag skrev Dagbladet at sju nye barnevernssaker, samt én sak etter barneloven, er tatt til behandling i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD).

Dermed er hele 35 norske barnevernssaker tatt til behandling i EMD. Til nå er Norge dømt i to saker og frifunnet i to. 31 saker er fremdeles til behandling i Menneskerettsdomstolen.

Nå murres det kraftig på Stortinget.

«Vi er sterkt bekymra for norske barnevernsbarn og deres nærmeste, og ber derfor statsråden å anmode presidentskapet om å få gi en redegjørelse for Stortinget», heter det i et brev til barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fra stortingsrepresentantene Kari Henriksen (Ap), Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) og Freddy André Øvstegård (SV).

SLÅR ALARM: Stortingsrepresentantene Freddy André Øvstegård (SV), Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) og Kari Henriksen (Ap) slår alarm om krise i barnevernet, og krever statsråden på banen. Foto: Christian Roth Christensen
SLÅR ALARM: Stortingsrepresentantene Freddy André Øvstegård (SV), Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) og Kari Henriksen (Ap) slår alarm om krise i barnevernet, og krever statsråden på banen. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

«Krise»

De tre medlemmene i Stortingets familie- og kulturkomité legger ikke skjul på at de nå mener alvor. Overskriften på brevet til statsråden er «BARNEVERN I KRISE».

- Vi er nå tre partier som er enige om at statsråden ikke ser med nødvendig alvor på de store utfordringene som finnes i barnevernet. Derfor mener vi det er riktig at Ropstad kommer til Stortinget og redegjør for situasjonen, slik departementet oppfatter at den er, sier Kari Henriksen.

I brevet påpeker de tre stortingspolitikerne at ulike ministre de siste seks åra har bestilt eller mottatt «en rekke svært kritiske rapporter, som nærmest roper på handling.»

«Stadig flere saker i EMD bekrefter inntrykket ytterligere», heter det.

- Hver eneste dag i barnevernet er det barn som ikke får den hjelpen de trenger. Hadde det vært en tilsvarende situasjon i norske sykehus, så er det ingen tvil om at helseministeren måtte ha redegjort for Stortinget og sørget for nødvendige forandringer, sier Henriksen.

- Ser ikke spor

- Alle vi tre har tatt opp saker og fremmet forslag om endringer som er blitt nedstemt i Stortinget, sier Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen og legger til:

- Det er kommet rapport på rapport, samt flere avsløringer i media som viser alvoret i situasjonen, men vi ser ikke spor i statsbudsjettet som tyder på at regjeringen ser like alvorlig på dette som vi gjør. Vi vil også gjerne høre hva Ropstad har å si til alle sakene i EMD, sier Sem-Jacobsen.

Freddy André Øvstegård (SV) påpeker at det er kommet utredning etter utredning om problemene i barnevernet.

- De som jobber i barnevernets frontlinje har også sagt tydelig i fra. Med sin taushet snur statsråden ryggen til dem som står i denne vanskelige situasjonen, sier Øvstegård.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad sier i en e-post fra sin kommunikasjonsavdeling at han vil svare på brevet fra Ap, SV og Sp «i løpet av kort tid».

- Jeg deltar gjerne i brede debatter om barnevernet. Det skjer veldig mye for å utvikle barnevernet nå med både ny barnevernslov, kompetanseløft, gjennomgang av institusjonsbarnevernet og et større arbeid rundt private aktører. Jeg registrerer at det er flere partier som ikke har fått med seg alt det gode arbeidet som skjer i denne viktige tjenesten. De utfordringene barnevernet står overfor er vi godt kjent med, og derfor er det satt i gang flere prosesser de siste seks årene, sier Ropstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer