Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår malaria-alarm: – Skremmende

En multiresistent malariaparasitt sprer seg som ild i tørt gress i Sørøst-Asia.

BEKYMRER: Funn av en multiresistent malaria-parasitt bekymrer forskerne. Foto: mycteria / Shutterstock / NTB scanpix
BEKYMRER: Funn av en multiresistent malaria-parasitt bekymrer forskerne. Foto: mycteria / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Det viser thailandsk og britisk forskning publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

Ifølge forskningen kan hele 80 prosent av disse parasittene være multiresistente – de responderer altså ikke på visse typer antibiotika. Parasitten er nå påvist i Kambodsja, Laos, Thailand og Vietnam.

– Dette har spredd seg og blitt enda verre, sier Dr. Roberto Amato ved Wellcome Sanger-instituttet til BBC.

– Dette er skremmende vesener, det er det ingen tvil om, sier professor Colin Sutherland til samme nyhetskanal.

– Dette er bekymringsfullt, sier leder av forskningen, Olivo Miotto, til The Guardian.

Det understrekes at det fortsatt er mulig å behandle malaria. For selv om halvparten av de smittede ifølge forskning ikke kunne kureres på «vanlig» måte, kunne andre metoder benyttes.

Livredde

Forskerne er nå livredde for at parasitten skal spre seg til Afrika, og mener bare tanken er skremmende. Her forekommer allerede 92 prosent av malariatilfellene, ifølge Folkehelseinstituttet.

Verdens helseorganisasjon anslo at det 2017 var omtrent 219 millioner nye tilfeller av malaria, som igjen forårsaket rundt 435 000 dødsfall på verdensbasis. 93 prosent av dødsfallene var i Afrika – og flesteparten av disse er barn.

Malaria smitter via mygg. Symptomene kan blant annet være feber, anemi, kvalme, nyresvikt eller kramper. Manglende behandling kan føre til blant annet organsvikt.

– Parasitten har spredd seg aggressivt, og har tatt over for lokale malariaparasitter. Dette er nå den dominante typen i Vietnam, Laos og det nordøstlige Thailand, sier Roberto Amato, som også er en av forskerne bak studien.

Bekymret

Håkon Angell Bolkan er postdoktor og forsker på global helse ved NTNU, og har blant annet jobbet i Vest-Afrika. Han deler bekymringen om parasitten skulle spre seg til Afrika.

– Også der jeg har jobbet, har det vært tilfeller av resistent malaria. Det skaper mange problemer. Hvis medisiner virker dårligere, fører det til høyere dødelighet. Der er allerede malaria en sterk bidragsyter, sier Bolkan til Dagbladet.

Malaria er en av de infeksjonssykdommene som tar flest liv i Afrika, sier Bolkan.

– Det er en veldig utbredt sykdom som krever ganske komplekse tiltak for å kontrolleres. Man krever at samfunnet har en viss struktur og vilje til å håndtere det. Man må ha et godt system for å behandle malaria, blant annet innsatsstruktur på sykehus, gode mottaksordninger og tilgjengelig medisin. Det er ganske komplekst, sier Bolkan.

Dagbladet omtalte også for to år siden at multiresistente malariaparasitter sprer seg i Sørøst-Asia.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media