Slår med balltrær, sko og fjernkontroller

Sterk økning i bruk av slagvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En fersk voldsstatistikk fra oslopolitiet for hovedstaden slår fast at en økende del av volden skjer med bruk av våpen og gjenstander, spesielt slagvåpen.

- Vi ser at nesten enhver gjenstand kan brukes som slagvåpen i en affektsituasjon. Folk slår hverandre med alt fra balltrær og flasker til stoler og fjernkontroller, sier visepolitimester Hans Halvorsen i oslopolitiet til Dagbladet.no.

Han sier at det er glass, flasker og balltrær som brukes mest, mens stoler og fjernkontroller forekommer i noe mindre grad. Sistnevnte gjenstander kommer imidlertid under annet i statistikken.

Statistikken viser blant annet at i hele 12 anmeldelser var det brukt belte, sko, mobiltelefon eller nøkkelknippe.

Den ferske rapporten viser antall voldsanmeldser fra 1. juli i fjor frem til nyttår i år. Det var i alt 149 anmeldelser (11,2 prosent) hvor slagvåpen står sentralt 2. halvår i fjor, mot 125 anmeldelser i 2003 (5,6 prosent).

Til sammen for perioden ble det registrert 2677 anmeldelser for vold. Det er en økning på fire prosent fra året før. Anmeldelsene omhandler alt fra drap til mindre legemskadelser.

Les hele rapporten her.

Balltre- motevåpen

Dagbladet skrev i slutten av desember i fjor at balltre er det nye motevåpenet.

EN VANLIG OSLONATT: Ifølge voldsrapporten fra oslopolitiet skjer på offentlig sted mest i Oslo sentrum (23,4 prosent). Foto: Frank Karlsen
EN VANLIG OSLONATT: Ifølge voldsrapporten fra oslopolitiet skjer på offentlig sted mest i Oslo sentrum (23,4 prosent). Foto: Frank Karlsen Vis mer

- Volden er blitt grovere de seinere åra, og balltrær er et sentralt redskap for voldsbruk. De fleste gutter i gjenger har balltre, fordi det er veldig lett tilgjengelig, sa voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøyskolen i Oslo til Dagbladet da.

Hun opplyste også om at balltre særlig knyttes til nynazistiske grupper og black metal-grupper, som har balltre med pigger på enden. Balltre knyttes også til multikulturelle gjenger, og brukes mest i planlagte angrep.

- Mørketall

Voldsrapporten til politiet, som er relativt stabil i forhold til tidligere undersøkelser, viser også at andel voldsbrukere under 20 år har økt. Blant kvinner er det flest registrerte gjerningspersoner i alderen 15 år, fulgt av 14 år. For menn er flest i alderen 16 år, fulgt av 18 år.

- Dette er en situasjon vi må følge nøye med på og ta på alvor. Barn og unge er satsningsområder for politiet og vi har en rekke tiltak rettet mot unge. Vi ser også på hvilke andre tiltak vi kan gjøre for å stanse utviklingen, sier Halvorsen.

Samtidig som de yngre voldutøverne blir flere, øker også vold utøvd i ruspåvirket tilstand. I løpet av 2. halvår i fjor var gjerningspersonene ruspåvirket i 35,2 prosent av anmeldelsene.

- Det er viktig å understreke at denne rapporten baserer seg på registrerte anmeldelser. Det er åpenbart mørketall, uten at vi vet hvor store de er, sier Halvorsen.

Andre momenter i rapporten:

* Det vanligste voldsstedet er bopel med 27 prosent av anmeldelsene.

* Det ble registert 1323 fornærmede personer for vold i 2. halvår i fjor (66 prosent menn, 34 prosent kvinner).

* I forhold til andel av befolkningen i Oslo er personer med bakgrunn fra Afrika, Asia og Midt-Østen overrepresentert.

* 89,6 prosent av gjerningspersonene er menn, mens 10, 4 prosent er kvinner.

BALLTRE VERSTING: Balltrær og andre slagvåpen brukes hyppigere enn tidligere viser nye voldsrapport for hovedstaden.