- Slår meg i hartkorn med nynazister

Erna Solberg inviterte til samarbeid med Sverige i kampen mot nynazisme, men fikk beskjed tilbake om å se seg selv i speilet etter å ha invitert Sylvi Listhaug inn i regjering to ganger.

- Slår meg i hartkorn med nynazister
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er brutt ut full ordkrig mellom den norske og svenske regjeringen etter at Erna Solberg foreslo et nordisk samarbeid i kampen mot høyreekstremisme i etterkant av moskéangrepet i helga.

- Når nynazister marsjerer i norske gater, både i Fredrikstad og i Kristiansand, er det veldig mye svensk å høre. Deres nynazister forsøker også å organisere seg i nabolandene, sa Erna Solberg da hun gjestet Arendalsuka.

Sveriges energi- og digitaliseringsminister Anders Ygeman fra Socialdemokraterna – Arbeiderpartiets søsterparti – knallet til på Twitter og ba i stedet den norske statsministeren om å se seg selv i speilet.

- Gjerne norsk-svensk samarbeid, men regjerer man med Fremskrittspartiet og har utnevnt Sylvi Listhaug til minister to ganger, bør man kanskje se seg selv i speilet før man kaster blikket over landegrensen, skrev Ygeman på Twitter.

- Slag i trynet

Hovedpersonen Sylvi Listhaug ser rødt etter det hun oppfatter som å sette Frp og henne i bås med nynazister.

- Vi sitter ikke stille når en svensk minister forsøker å slå oss i hartkorn med nynazister. Ygeman burde ta imot den utstrakte hånda Erna strekker ut for å få til et samarbeid, ikke gi oss et slag i trynet, sier Listhaug, som mener Ygemans uttalelse bare er et eksempel på at hun og Frp brunbeises.

- Ved hver eneste anledning har vi fordømt og tatt sterkt avstand fra ekstremisme og hat. De forsøker å klistre oss til slike forkastelige holdninger, det viser at venstresiden er desperate. De har tapt innvandringsdebatten for lengst, og Sverige er det fremste eksempelet på den fullstendige kollapsen.

- Skyhøyt antall drap

Listhaug måtte gå av som minister med ansvar for integrering i fjor vår etter at hun i en Facebook-post anklaget Arbeiderpartiet for å bry seg mer om terroristers rettssikkerhet enn Norges sikkerhet.

I mai var hun tilbake i regjering som folkehelseminister, men har både gjennom våren og sommeren fortsatt å komme med utspill i innvandrings- og integreringsdebatten som leder av Fremskrittspartiets utvalg på området.

Kripos' nettpatrulje fortalte Aftenposten i fjor sommer at de opplevde en tredobling av antall tips etter Listhaugs Facebook-post om Arbeiderpartiet, noe som ble trukket fram av AUF-leder Ina Libak i Politisk kvarter i går.

Listhaug er klar på at hun ikke tar imot råd fra Sverige, et land med «et skyhøyt antall drap og der håndgranater smeller i boligområder».

- Det er over 50 utsatte områder i Sverige hvor politiet selv sier de er i ferd med å miste kontrollen. Vi har selv sett bildene fra Sverige – og vi vil overhodet ikke ha slike tilstander i Norge, sier Listhaug.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer