Ny studie: Mutantvirus mer dødelig

Slår mutantalarm: - Dårlige nyheter

Det britiske mutantviruset er mer smittsom. Nå viser en ny stor studie at den i verste fall kan være dobbelt så dødelig som den originale coronavarianten. - Dette er veldig dårlige nyheter, sier norsk ekspert.

HØYERE DØDELIGHET: En ny stor studie viser at det britiske mutantviruset har langt høyere dødelighet enn det «vanlige» coronaviruset. Foto: NTB
HØYERE DØDELIGHET: En ny stor studie viser at det britiske mutantviruset har langt høyere dødelighet enn det «vanlige» coronaviruset. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En ny stor studie publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet British Medical Journal (BMJ) viser at det britiske mutantviruset kan være dobbelt så dødelig som det originale coronaviruset.

Det er den første studien som i stor skala har sammenliknet dødeligheten mellom den britiske mutantvarianten og den originale varianten. Fra før er det kjent at mutantvarianten, som oppsto i England seint i fjor, er langt mer smittsom.

- Dette er veldig dårlige nyheter, sier Gunnar Hasle, infeksjonslege ved Reiseklinikken.

- Kan komme flere innleggelser

Studien konkluderer med at det britiske mutantviruset i verste fall kan være dobbelt så dødelig, altså at risikoen for å dø av eller med mutantviruset kan være 104 prosent så stor som risikoen for å dø av eller med det «vanlige» coronaviruset.

Men det er stor usikkerhet i tallene. Studien viser at risikoen for død er minst 32 prosent høyere, og at svaret sannsynligvis ligger et sted i midten. Forskerne anslår derfor et såkalt punktestimat på 64 prosent økning av risikoen.

Punktestimatet ligger til grunn for konklusjonen i studien. Der skriver forskerne at av 1000 personer som er smittet med det vanlige coronaviruset, dør i gjennomsnitt 2,5 personer. Av 1000 personer som er smittet med det britiske mutantviruset, dør i gjennomsnitt 4,1 personer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer