Ny studie: Mutantvirus mer dødelig

Slår mutantalarm: - Dårlige nyheter

Det britiske mutantviruset er mer smittsom. Nå viser en ny stor studie at den i verste fall kan være dobbelt så dødelig som den originale coronavarianten. - Dette er veldig dårlige nyheter, sier norsk ekspert.

HØYERE DØDELIGHET: En ny stor studie viser at det britiske mutantviruset har langt høyere dødelighet enn det «vanlige» coronaviruset. Foto: NTB
HØYERE DØDELIGHET: En ny stor studie viser at det britiske mutantviruset har langt høyere dødelighet enn det «vanlige» coronaviruset. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En ny stor studie publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet British Medical Journal (BMJ) viser at det britiske mutantviruset kan være dobbelt så dødelig som det originale coronaviruset.

Det er den første studien som i stor skala har sammenliknet dødeligheten mellom den britiske mutantvarianten og den originale varianten. Fra før er det kjent at mutantvarianten, som oppsto i England seint i fjor, er langt mer smittsom.

- Dette er veldig dårlige nyheter, sier Gunnar Hasle, infeksjonslege ved Reiseklinikken.

- Kan komme flere innleggelser

Studien konkluderer med at det britiske mutantviruset i verste fall kan være dobbelt så dødelig, altså at risikoen for å dø av eller med mutantviruset kan være 104 prosent så stor som risikoen for å dø av eller med det «vanlige» coronaviruset.

Men det er stor usikkerhet i tallene. Studien viser at risikoen for død er minst 32 prosent høyere, og at svaret sannsynligvis ligger et sted i midten. Forskerne anslår derfor et såkalt punktestimat på 64 prosent økning av risikoen.

Punktestimatet ligger til grunn for konklusjonen i studien. Der skriver forskerne at av 1000 personer som er smittet med det vanlige coronaviruset, dør i gjennomsnitt 2,5 personer. Av 1000 personer som er smittet med det britiske mutantviruset, dør i gjennomsnitt 4,1 personer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.