Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Narkotikabruk i Norge og Europa

Slår narkoalarm i Europa etter skremmende utvikling

Markedet for kokain blomstrer. Narkotikaen blir sterkere og den er lettere tilgjengelig, viser ny rapport.

KOKAIN: En fersk EU-rapport viser at kokainmarkedet øker, og at produksjonen av kokain i Europa stiger. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
KOKAIN: En fersk EU-rapport viser at kokainmarkedet øker, og at produksjonen av kokain i Europa stiger. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en rapport utarbeidet av Europas overvåkningssenter for narkotika og narkotikamisbruk kommer det blant annet fram at tilgangen til kokain øker.

Det ulovlige stoffet har blitt lettere tilgjengelig, og det ikke har vært sterkere på mer enn ti år.

- Med bakgrunn i tegn på økt kokadyrking og kokainproduksjon i Latin-Amerika, bekrefter dagens analyse at kokainmarkedet i Europa er økende, og at indikatorene nå antyder at stoffet er mer tilgjengelig i flere land, heter det i pressemeldingen fra EUs narkotikabyrå.

Narkotikabyrået ser økningen blant annet gjennom mengden beslag som har gått opp. I 2016 ble det gjort 98 000 kokainbeslag i Europa, noe som utgjorde 70,9 tonn. Det er 8000 flere beslag enn året før.

- Økningen av kokainbeslag og styrkegraden på stoffet er også noe vi ser i Norge. Vi har ingen indikasjoner på at bruken har økt i Norge, men styrken på kokainet har vi sett gått opp i Norge, sier Thomas Anton Sandøy, forsker ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

EUs rapport stemmer overens med Kripos' rapport fra februar i år. Også den viste at kokainet som blir solgt i Norge, er blitt sterkere. Første halvår i 2017 ble det beslaglagt 38,9 kg kokain her til lands.

FLYTENDE DOP: Den amerikanske kystvakten fant en skilpadde som var vevet inn i 816 kilo kokain. Video: CNN Vis mer

Produsert i Europa

Rapporten, kalt «Europeisk narkotikarapport 2018: Trender og utviklinger», ble publisert torsdag. Der kommer det fram at produksjonen av kokain ikke bare skjer i Latin-Amerika.

Også i Europa blir det produsert, og økningen er stor.

- I år ser vi urovekkende tegn til at det forekommer økt produksjon i Europa av mange ulike stoffer, skriver de i pressemeldingen.

Årsaken til at produksjonen øker innenfor kontinentets grenser handler blant annet om bekvemmelighet, at det er mindre risiko for å bli tatt på en grenseovergang, og tilgjengeligheten og prisen på de viktigste kjemikaliene som trengs i produksjonsprosessen.

- Det er grunn til å være bekymret over de helsemessige følgene av kokainbruk, for vi ser etter hvert en urovekkende utvikling på dette området, blant annet ved at et større antall mennesker tas inn til behandling for første gang for kokainproblemer, Alexis Goosdeel, direktør i EMCDDA (Europas overvåkningssenter for narkotika og narkotikamisbruk)

I enkelte europeiske land har politi funnet kokainlaboratorier og MDMA-laboratorier. I tillegg skjer metamfetaminproduksjon i større skala og som en del av organisert kriminalitet.

Noen av de syntetiske stoffene som produseres i EU, sendes til ytre markeder som Nord- og Sør-Amerika, Australia, Midtøsten, Øst-Asia og Tyrkia.

Sterkere cannabis

Også cannabisen blir sterkere.

- Økt produksjon av svært sterk cannabis i Europa ser ut til å ha påvirket aktiviteten til cannabisprodusenter utenfor EU, ettersom hasjen som smugles inn i Europa fra Marokko har blitt sterkere. Det er også tegn til at NPS (nye psykoaktive stoffer), som vanligvis produseres i Kina og sendes til Europa for pakking, av og til produseres innenfor Europas grenser, skriver EU-byrået i pressemeldingen.

- Bruken av ecstasy og MDMA-krystaller ser ut til å øke noe. Det beslaglegges mer og man er nå over toppnivået som var på tidlig 2000-tallet da man hadde en bølge. En del av dette antas å komme fra Nederland, sier Sandøy i Folkehelseinstituttet.

Sandøy sier der ennå uklart hva slags konkrete innvirkninger dette får for det europeiske markedet.

Nye lover - nye utfordringer

Selv om kokainmarkedet øker, er det cannabis som fortsatt er det mest brukte illegale rusmiddelet i Europa.

EU er bekymret for at endringer i internasjonal politikk kan skape nye utfordringer på kontinentet.

Nye lover i flere land i Sør- og Nord-Amerika, som har gjort cannabis lovlig, har ført til at det raskt har vokst fram et kommersielt marked. Det er ennå uklart hva slags konkrete endringer det er snakk om, men Sandøy i Folkehelseinstituttet sier at man antyder det er snakk om produkter.

- En god del kommersielle aktører har større utvalg av produkter, ting man kan spise, blant annet. Disse produktene kan finne veien til Europa, men dette er noe EU følger med på, sier han.

Ifølge EUs narkotikabyrå har rundt 17,2 millioner unge europeere (15-34 år) brukt cannabis i løpet av det siste året, og rundt 1 prosent av alle voksne i Europa (15-64 år) bruker det hver dag eller neste hver dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media