Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår Nav-alarm

Ap-Raymond vil gjøre det vanskeligere å bli uføretrygdet - og lettere å stå i jobb. Jobbgaranti for unge er første steg i reformeringen av trygdesystemet.

ALVORLIG BEKYMRET: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo mener man må legge om hele trygdesystemet og gi rett til arbeid i stedet for passiv trygd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ALVORLIG BEKYMRET: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo mener man må legge om hele trygdesystemet og gi rett til arbeid i stedet for passiv trygd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

– Det er etablert et «fast track» til uføretrygd, tempoet er helt ute av kontroll. Norge har fått nesten en ny uføretrygdet i timen mens Erna har vært statsminister. Økningen bare det siste året har vært på 13 000, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo.

Det er en alvorlig bekymret Oslo-sjef som snakker med Dagbladet fra hjemmekontoret. Coronakrisen har ikke bare flyttet mye av arbeidet hjem, men også skjøvet ut mange av dem med minst tilknytning til arbeidslivet.

Corona kommer på toppen av – ifølge Raymond – en urovekkende utvikling siden Erna Solberg (H) tok over som statsminister høsten 2013:

  • 46 000 flere uføretrygdede siden 2013. 13 000 nye i fjor.
  • Andelen som kombinerer uføretrygd og jobb har gått ned.
  • 2,4 prosent av dem mellom 18 og 29 år er uføre – en dobling under Erna Solberg.
  • 10,7 prosent i arbeidsfør alder er uføretrygdet.
  • Prisen bikker i år 100 milliarder kroner.

Ut mot passive ytelser

Byrådet i Oslo gjennomgår nå alle passive ytelser og vil søke staten om forsøk for å omgjøre flere av dem til aktive ytelser for å få bukt med utviklingen.

Samtidig varsler Raymond Johansen at han jobber med å styrke arbeidslinja også internt i Arbeiderpartiet inn mot landsmøtet:

Det bør bli langt vanskeligere å få 100 prosent uføretrygd.

Samtidig må næringslivet og kommunen stille opp med tilpassede jobber for dem som ikke har helse til å stå i full jobb.

- Gradert uføretrygd skal bli hovedregelen, vi må heve terskelen for å få 100 prosent uføretrygd, sier Johansen, som mener man bør gå mye lengre enn i dag når det gjelder å stille krav – til både den enkelte og samfunnets beste.

- Det er helt avgjørende at velferdsstaten framover ikke bare tilbyr en inntekt gjennom en passiv kontantytelse, men også tilbyr inntekt gjennom arbeid. Arbeid bør være en like stor rettighet som trygd, sier Ap-Raymond.

Oslo-byrådet vil starte med de yngste og lover at de vil få på plass en jobbgaranti for alle unge under 24 år i løpet av de nærmeste årene.

Arbeidslinja i Ap

- ÅPNE DØRER: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen påpeker at regjeringen allerede er godt i gang med å bruke lønnstilskudd som virkemiddel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- ÅPNE DØRER: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen påpeker at regjeringen allerede er godt i gang med å bruke lønnstilskudd som virkemiddel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen ønsker Raymond velkommen etter og mener regjeringen allerede er i gang med mye av det Oslo-toppen etterlyser.

- Det er bra at også Arbeiderpartiet ser hvor viktig det er å gå bort fra passive ytelser. Det er positive toner, for jeg er usikker på hvor sterkt arbeidslinja står i Ap for tiden. Ap protesterte for eksempel kraftig mot aktivitetsplikten for unge sosialhjelpsmottakere, sier Røe Isaksen, som minner om at det var Ap som i sin tid innførte AAP.

- Folk gikk på ordningen i årevis uten å få god nok oppfølging og dermed uten å komme nærmere arbeidslivet, sier Røe Isaksen.

Det finnes i dag en ordning med både midlertidig og varig lønnstilskudd, der bedrifter kan få dekket deler av lønnen til en ansatt som tidligere var på trygd. Bruken av ordningen har økt kraftig siden 2013, påpeker Røe Isaksen.

- Her slår Johansen inn åpne dører. Dette har regjeringen satset stort på.

- Lønnstilskudd nødvendig

Regjeringens sysselsettingsutvalg kom i fjor med sin rapport om hvordan man skal få flere tilbake i jobb. Alt handler om å få tiltakene mest mulig arbeidsrettede. Som nummer to kommer yrkesrettede utdannelser, ifølge utvalget.

En mer offensiv bruk av lønnstilskudd er et av de viktigste virkemidlene, ifølge ekspertgruppen.

- Jeg tror personlig at en strategi med mer bruk av lønnstilskudd eller en kombinasjon av trygd og arbeidsinntekt er nødvendig for å lykkes med å få flere med nedsatt arbeidsevne ut i jobb. Forslaget fra sysselsettingsutvalget om helsejustert lønn er i mine øyne en god modell, sier forsker Simen Markussen ved Frisch-senteret, som har forsket på trygd og arbeid i en årrekke.

Frykter corona-effekten

Raymond Johansen frykter nå at coronakrisen vil gjøre vondt verre for dem som allerede var langt bak i køen inn i arbeidslivet.

- Jeg er veldig redd for at mange av dem som har mistet jobben under coronakrisen ikke kommer tilbake til arbeidslivet. Vi må gjøre noe fundamentalt annerledes for å inkludere alle. Nåløyet for å komme ut i varig arbeid er blitt trangere de siste årene. De som nå kommer sist i Nav-køen er de som har lite utdanning, folk som sliter med helsa, det er unge, innvandrere og en del vanlige arbeidsfolk som trenger støtte for å holde seg i arbeidslivet. De har blitt sendt rett ut, og nå blir den store politiske oppgaven framover å få dem tilbake i jobb, sier Johansen, som får støtte av forsker Markussen.

- Det er stor grunn til bekymring for at personer med nedsatt arbeidsevne nå får enda større problemer med å komme i jobb, sier Markussen.

- Ikke blitt sykere

Hvordan endte Norge med en av ti i arbeidsfør alder på trygd? Raymond Johansen tror det handler om en kombinasjon av et mer avansert arbeidsliv, som er mindre tilpasset dem som ikke kan yte 100 prosent.

- Er du ikke i stand til å jobbe på noen som helst måte, skal selvfølgelig fellesskapet betale for det. Men det er lite som tyder på at den norske befolkningen er blitt sykere de siste årene. Det er derfor liten grunn til å tro at sykdom kan forklare veksten i uføretrygdede. Jeg mener det har blitt lettere å bli uføretrygdet og vanskeligere å være arbeidstaker. Det har også vokst fram en aksept for at mange holdes utenfor arbeid, som jeg vil advare mot, sier Raymond Johansen.

Arbeids- og sosialminister Røe Isaksen spiller ballen tilbake til Oslo-sjefen:

- Regjeringens Inkluderingsdugnad for å gi flere personer som sliter med å komme inn i arbeidslivet en sjanse har bidratt stort til å knytte bånd mellom næringslivet og Nav. Vil Johansen forplikte seg til å ansette folk med hull i CV-en, slik staten har gjort? Det burde han vurdere. Det er svært høye uføretall i enkelte bydeler i Oslo, sier Høyre-toppen.

Raymond Johansen mener Røe Isaksen tegner et feil bilde av situasjonen i Oslo. Det er bare to bydeler i Oslo som har flere uføretrygdede enn landsgjennomsnittet – Grorud og Alna.

– Oslo er fylket i landet med den desidert laveste andelen uføretrygdede – 5,9 prosent. Snittet i Norge er 10,7. Ellers hjelper det ikke at regjeringen har «satset stort» så lenge resultatene uteblir, sier Raymond Johansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!