Slår Nav-alarm

Ap-Raymond vil gjøre det vanskeligere å bli uføretrygdet - og lettere å stå i jobb. Jobbgaranti for unge er første steg i reformeringen av trygdesystemet.

ALVORLIG BEKYMRET: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo mener man må legge om hele trygdesystemet og gi rett til arbeid i stedet for passiv trygd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ALVORLIG BEKYMRET: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo mener man må legge om hele trygdesystemet og gi rett til arbeid i stedet for passiv trygd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

– Det er etablert et «fast track» til uføretrygd, tempoet er helt ute av kontroll. Norge har fått nesten en ny uføretrygdet i timen mens Erna har vært statsminister. Økningen bare det siste året har vært på 13 000, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo.

Det er en alvorlig bekymret Oslo-sjef som snakker med Dagbladet fra hjemmekontoret. Coronakrisen har ikke bare flyttet mye av arbeidet hjem, men også skjøvet ut mange av dem med minst tilknytning til arbeidslivet.

Corona kommer på toppen av – ifølge Raymond – en urovekkende utvikling siden Erna Solberg (H) tok over som statsminister høsten 2013:

  • 46 000 flere uføretrygdede siden 2013. 13 000 nye i fjor.
  • Andelen som kombinerer uføretrygd og jobb har gått ned.
  • 2,4 prosent av dem mellom 18 og 29 år er uføre – en dobling under Erna Solberg.
  • 10,7 prosent i arbeidsfør alder er uføretrygdet.
  • Prisen bikker i år 100 milliarder kroner.

Ut mot passive ytelser

Byrådet i Oslo gjennomgår nå alle passive ytelser og vil søke staten om forsøk for å omgjøre flere av dem til aktive ytelser for å få bukt med utviklingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.