Strømprisene

Slår ned forslag om lavere elavgift

Frp vil ha en elavgift som går ned når strømprisen går opp. Verken Høyre eller forsker Christian Skar mener forslaget er en god idé.

DYRT: I vinter har strømprisene føket i været. Frp ønsker å innføre en el-avgift som går ned når strømprisen går opp. Høyre støtter ikke forslaget.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
DYRT: I vinter har strømprisene føket i været. Frp ønsker å innføre en el-avgift som går ned når strømprisen går opp. Høyre støtter ikke forslaget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forslaget kommer fra Gisle Meininger Saudland (Frp) i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

- Strøm er et så elementært gode at vi må sette innbyggernes interesser framfor statens inntekter. Frp ønsker en elavgift som kan senkes når strømprisen fyker i været. På den måten kan vi redusere folks totale utgiftsbilde, sier Saudland til Dagbladet.

Avviser populisme

Frp-eren fra Flekkefjord ser for seg at det vil være én til to måneder i året at staten i framtida senker elavgiften fordi strømprisen er høy. Tiltaket skal være flatt, og gis alle husholdninger uansett inntekt.

- Men på sommeren, når strømprisen ofte er lav, skal ikke avgiften være noe høyere enn normalt. Dette skal være et gode når strømprisen er høy, og bare da, sier han.

VIL SENKE EL-AVGIFTEN: Gisle Saudland i Frp vil ha en mer flytende avgift. Foto: Stortinget
VIL SENKE EL-AVGIFTEN: Gisle Saudland i Frp vil ha en mer flytende avgift. Foto: Stortinget Vis mer

- Dette lukter Frp-populisme lang vei?

- Dette er ikke populisme. Å innføre lavere avgifter er god Frp-politikk. Det har vi alltid ment.

- Hvorfor ikke bare senke elavgiften permanent? Dere sitter jo i regjering.

– Klart, det hadde vært det beste for et Frp-hjerte som mitt. Men for å sukre pillen for partiene vi samarbeider med, begynner vi med å innføre en elavgift som kan senkes. Da er vi i gang med saken, sier han.

Strømprisene er blitt gjenstand for politisk debatt i vinter. I takt med skyhøye priser, opp mot tre ganger høyere enn vanlig, ble statsminister Erna Solberg refset i Stortinget for å ikke ta affære.

Prislapp

Senterpartiet beskyldte blant annet statsministeren for å heve elavgiften. Senterpartiet har selv ønsket en elavgift som er noe lavere enn regjeringen.

- I vinter har vi vært godt over terskelen for en strømpris jeg mener burde utløse reduksjon i elavgiften, sier Gisle Saudland.

Han har tatt kontakt med Finansdepartementet, hvor Frp-sjef Siv Jensen styrer, for å få utredet kostnaden ved en slik variabel elavgift.

- Men jeg tror ikke det blir så dyrt for staten. I perioder med høy strømpris, henter staten inn mye mer på moms på strøm. Dette er praktisk gjennomførbart, lover han.

Skepsis

Stefan Heggelund, energipolitisk talsmann i Høyre, vender tommelen ned for forslaget fra rekkekompisen i Frp.

- Jeg forstår utgangspunktet for forslaget, men det vil åpne opp for mange diskusjoner om når elavgiften skal ned og ikke. Derfor mener jeg det er bedre at man har en politikk som sikrer stabile og lave strømpriser over tid, og at man generelt passer på at det samlede skatte- og avgiftstrykket ikke er for høyt, slik denne regjeringen gjør. For øvrig reduserte vi elavgiften for 2019, sier han til Dagbladet.

Heller ikke Christian Skar, forsker og førsteamanuensis ved NTNU, støtter forslaget.

- Systemet som foreslås her har noen åpenbare svakheter, selv om intensjonen nok kan sies å være god. El-avgiften slik den er i dag kan nok kritiseres for å ikke være den beste måten få inn inntekter til staten, men den er i det minste transparent og forutsigbar, sier han.

- Dersom man virkelig ønsker å redusere avgiftstrykket på strøm når prisen er høy ville det vært enklere å heller kutte i momsen, legger han til.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer