Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener organisert kriminalitet nedprioriteres i politiet

Slår politi-alarm

Ungdom rekrutteres og kriminelle får mer spillerom når jakten på gjengene nedprioriteres. Det mener politiets egne jurister. Nå slår de alarm.

FRYKTER FRAMVEKST: Politijuristene i Norge frykter at kriminelle miljøer får ulme og vokse når organisert kriminalitet nedprioriteres av politiet. Dette bildet ble tatt da en MC-gruppe forsøkte å etablere seg i Oslo i 2017. Foto: Privat
FRYKTER FRAMVEKST: Politijuristene i Norge frykter at kriminelle miljøer får ulme og vokse når organisert kriminalitet nedprioriteres av politiet. Dette bildet ble tatt da en MC-gruppe forsøkte å etablere seg i Oslo i 2017. Foto: Privat Vis mer

Helt på tampen av en høring i justiskomiteen forrige tirsdag, ble det ytret seks setninger fra en politijurist som brenner for kampen mot organisert kriminalitet, gjenger og rekruttering av ungdom inn i kriminelle miljøer. Ordene fikk enkelte av politikerne til å spisse ørene.

«De sakene som lider mest etter vår oppfatning, er de sakene som gjelder organisert kriminalitet. Det er et saksfelt som er nedprioritert. Se hvordan det har utviklet seg i Sverige. Der er det en uhorvelig mengde uoppklarte drap. Det er masse gjengdrap som pågår i Sverige. Det er skremmende tendenser og det krever kompetanse.»

NEDPRIORITERT: Lederen for over 1100 politijurister frykter politiets nedprioritering av organisert kriminalitet fører til framvekst av gjenger og kriminelle miljøer. Video: Stortinget Vis mer

Mannen som slo alarm var Are Skjold-Frykholm, lederen for Politijuristene, som organiserer nesten alle politijuristene i landet og har over 1100 medlemmer.

- Vår frykt er at miljøene i politiet som jobber dedikert mot organisert kriminalitet sitter igjen med for små ressurser og at det kan ulme og utvikle seg kriminelle miljøer man ikke kan ta før det har gått for langt, sier Skjold-Frykholm til Dagbladet.

Løpegutter og narkoselgere

Nylig fortalte et medlem av den kriminelle gjengen Young Bloods sin historie i Dagbladet. Mannen beskrev utspekulerte smuglermetoder, rekruttering av ungdom inn i kriminelle miljøer, våpen og ammunisjon i fritt omløp og voldelige konflikter.

Mannen valgte å snakke med Dagbladet fordi han vil advare om det han mener er en utvikling hvor ungdommer fratas fremtiden sin når de styres inn i en kriminell løpebane som løpegutter og narkoselgere.

Kriminaliteten på Østlandet styres ifølge Dagbladets kilder av mektige bakmenn som stort sett holder lav profil, samtidig som de sørger for at en strøm av narkotika når gjengmiljøene i Oslo. Der skjer også rekrutteringen av ungdom.

24-7

Vaktbikkja og stortingspolitikerJan Bøhler (Ap) ble skremt av bekymringsmeldingene fra Politijuristene.

- Gjengspesialister blir satt til å jobbe med forskjellige politioppgaver. Når det har skjedd en hendelse så settes det inn kraft, men det er få som kan faget, som får fokusere og overvåke organiserte kriminelle miljøer, sier Bøhler, som har fått tilbakemeldinger fra politifolk fra hele landet.

BEKYMRET: Justispolitiker Jan Bøhlers kilder opplyser at kriminelle har fått større spillerom på grunn av politiets prioriteringer. Foto:: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
BEKYMRET: Justispolitiker Jan Bøhlers kilder opplyser at kriminelle har fått større spillerom på grunn av politiets prioriteringer. Foto:: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Kriminelle gjenger holder på hele tiden. De tar ikke pause så de må politiet være etter hele tiden. 24 timer i døgnet, hele uka, hele måneden og hele året. De er der selv om det ikke skytes akkurat da.

Grete Lien Metlid, leder felles enhet for etterretning og etterforsking (FEE) i Oslo, kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen fra Politijuristene eller Jan Bøhler.

REFORM: Grete Lien Metlid, som leder felles enhet for etterretning og etterforskning (FEE) i Oslo, opplyser at politiet har med de samme spesialistmiljøene inn i ny organisering. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
REFORM: Grete Lien Metlid, som leder felles enhet for etterretning og etterforskning (FEE) i Oslo, opplyser at politiet har med de samme spesialistmiljøene inn i ny organisering. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Tvert imot har vi en målrettet, langsiktig og prioritert innsats mot den type kriminalitet som nevnes her, skriver Metlid i en epost til Dagbladet.

Rekruttering

I tillegg til de etablert gjengmiljøene vokser et voldelig og kriminelt miljø frem på Tøyen og Grønland Disse har fått kallenenavnet «313».

Politiet regner det ikke som et etablert gjengmiljø, men det er et av miljøene som følges tett, i likhet med ungdomsmiljøer andre steder i byen.

- De jeg kjenner i det kriminelle miljøet forteller meg at politiet vet mindre. De kriminelle har mer spillerom. Det bekymrer meg veldig, sier Jan Bøhler, som bruker mye tid på å følge straffesaker og har egne kilder, både i politiet og ute blant kriminelle.

Uenig

Heller ikke denne beskrivelsen er Grete Lien Metlid enig i.

- Det er et utfordrende område å jobbe med, da det er et dynamisk situasjonsbilde og krevende å ha oversikt. Vi mener likevel at vi har god kunnskap og oversikt over ulike miljøer, sier Metlid.

GROV VOLD: Politiet rykket ut med store styrker da en mann ble angrepet med machete på Ensjø Bingo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
GROV VOLD: Politiet rykket ut med store styrker da en mann ble angrepet med machete på Ensjø Bingo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix. Vis mer

Bøhler mener de organiserte miljøene ligger bak mye av den løpende kriminaliteten som skjer.

- Du kan ta så mange du vil på gata, men hvis bakmennene som gir ungdommene oppdrag og våpen, så fortsetter rekrutteringen av ungdommer til kriminelle miljøer, sier Bøhler.

Ser til Sverige

Da Are Skjold-Frykholm møtte landets fremste justispolitikere, trakk han frem gjengkrigene i Sverige og mener tendensene er skremmende.

- I Sverige er det enormt mange gjengoppgjør, der vi blant annet har hørt om folk som er leid inn for å drepe konkurrenter. Når det mangler en link mellom den som begår drapet og offer kan det være langt mer krevende å etterforske, sier Skjold-Frykholm.

Han mener det krever handlingsrom til å tiltrekke seg en stor bredde i kompetansen til politiet om man skal klare å bekjempe den grove kriminaliteten effektivt.

LEDER: Are Skjold-Frykholm får bekymringsmeldinger fra politijurister fra hele landet. Nå slår han alarm. Foto: Privat.
LEDER: Are Skjold-Frykholm får bekymringsmeldinger fra politijurister fra hele landet. Nå slår han alarm. Foto: Privat. Vis mer

- Venter man for lenge med å angripe denne utfordringen blir kostnadene forbundet med å nedkjempe den bare større og større, sier lederen for Politijuristene.

Grete Lien Metlid presiserer at innsats for å unngå utvikling som de har hatt i Sverige er kompleks.

- Det krever bred og langvarig innsats fra mange aktører, ikke bare politiet.

Støtte

Andreas Meeg-Bentzen er nestleder i Politijuristene og har jobbet tett opp mot organisert kriminalitet. Han forteller om utbredt bekymring hos kollegaene i Oslo.

BESLAG: Politiet la frem beslaglagt marihuana som bevis i rettssaken mot flere medlemmer av den kriminelle gjengen Young Bloods. Foto: Politiet.
BESLAG: Politiet la frem beslaglagt marihuana som bevis i rettssaken mot flere medlemmer av den kriminelle gjengen Young Bloods. Foto: Politiet. Vis mer

- Vi er bekymret for utviklingen av organisert kriminalitet i ungdomsmiljøer vi ser i Oslo, sier. Meeg-Bentzen.

Han var nylig aktor i en stor narkotika-sak mot medlemmer av den kriminelle gjengen Young Bloods. Fem personer ble idømt fengselsstraff. Den lengste dommen på to år og seks måneder.

- Spørsmålet er om vi har satt inn nok ressurser til å forebygge og oppdage alvorlig kriminalitet så tidlig at det kan forebygges. Vi må slå ut de kriminelle miljøene før de får etablert seg, sier Andreas Meeg-Bentzen til Dagbladet.

POLITIADVOKAT: Andreas Meeg-Bentzen har mye erfaring som aktor i gjengrelaterte saker. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
POLITIADVOKAT: Andreas Meeg-Bentzen har mye erfaring som aktor i gjengrelaterte saker. Foto: Berit Roald / NTB scanpix. Vis mer

Sterkt budskap

Jan Bøhler reagerte kraftig da han fikk høre hvor alvorlig politijuristene ser på nedprioritering av organisert kriminalitet reagerte ha

- Det var både viktig og sterkt. Dette sa de på eget initiativ i høringen. Når dette bekreftes av politijuristene så styrkes bekymringen enda mer hos meg, sier Bøhler

- Er politiet feil organisert?

- Jeg har vært bekymra siden politireformen kom i 2016. Alle avdelingene som jobbet med organisert kriminalitet er lagt ned i sin tidligere form og flytta inn i mye større enheter som jobber med mange typer alvorlig kriminalitet, sier Jan Bøhler og legger til:

- Politireformen legger opp til en likere organisering og legger mer til rette for samhandlings på tvers. Det er samtidig viktig at politidistriktene er godt ressurssatt for å håndtere alvorlig og organisert kriminalitet. Oslo politidistrikt, som har særlige har utfordringer og innsats som har betydning nasjonalt, utfordres stadig på kapasitet innen alle prioriterte områder, sier Grete Lien Metlid.