Ny klimarapport:

- Slår rekorder med alarmerende frekvens

Ifølge en ny klimarapport har det vært en femdobling av klimakatastrofer de siste femti åra.

RAMMET: Opptil en tredel av Pakistan har stått under vann, og minst 1400 mennesker har mistet livet. Avlinger, boliger, bedrifter, veier og bruer er blitt fullstendig ødelagt av vannmassene. Foto: Fida Hussain / AFP / NTB
RAMMET: Opptil en tredel av Pakistan har stått under vann, og minst 1400 mennesker har mistet livet. Avlinger, boliger, bedrifter, veier og bruer er blitt fullstendig ødelagt av vannmassene. Foto: Fida Hussain / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av de siste 50 åra har vær- og klimarelaterte katastrofer femdoblet seg. De siste sju åra har vært de varmeste som er registrert.

Dette er noen av konklusjonene i en ny rapport fra United in Science, som er utarbeidet av en rekke eksperter, og koordinert av World Meteorological Organization (WMO).

- Rapporten framhever det enorme gapet mellom ambisjoner og virkelighet, skriver WMO.

ØDELEGGER: Flere millioner mennesker har måttet evakuere fra hjemmene sine som følge av flom og monsunregn i Pakistan. Denne videoen viser ødeleggelsene før og etter. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Kameraone Vis mer

- Fra vondt til verre

Det vises her til at konsentrasjonen av klimagasser, som CO2 og metan i atmosfæren fortsetter å stige, og det samme gjør den globale gjennomsnittstemperaturen.

Det betyr blant annet at det akkurat nå er 48 prosent risiko for at vi i løpet av de neste fem årene vil oppleve et år hvor den globale temperaturen midlertidig vil overstige 1,5 grader, ifølge WMO.

De viser her til FNs klimapanels (IPCC) rapport fra 2018, der målet er å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader for å unngå de farligste irreversible klimaendringene.

- Flom, tørke, hetebølger, ekstreme stormer og skogbranner går fra vondt til verre, og slår rekorder med alarmerende frekvens, sier FNs generalsekretær António Guterres i en pressemelding.

- Ikke noe naturlig

Han viser til sommerens mange hetebølger i Europa, de kolossale oversvømmelsene i Pakistan, og langvarig og alvorlig tørke i Kina, Afrikas horn og USA.

- Det er ikke noe naturlig med det nye omfanget av disse katastrofene. De er prisen for menneskehetens avhengighet av fossilt brensel, sier Guterres.

OVERSVØMMELSER: Over 1000 personer er døde og flere millioner på flukt som følge av at monsunregn skaper enorme oversvømmelser i Pakistan. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP Vis mer

90 måneder

FNs miljøprogram har tidligere uttalt at utslippet av klimagasser i 2030 må ha falt med 45 prosent dersom vi skal ha noe håp om å holde temperaturstigningen på 1,5 grader, skriver Danmarks Radio, som har omtalt den nye rapporten.

Det er omtrent 90 måneder til fra nå, ifølge avisa.

Ifølge rapporten er klimaløftene verdens ledere så langt har gitt, langt derfra. Fortsetter vi med dagens politikk, vil temperaturen i 2100 stige til 2,8 grader, heter det i rapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer